Dostupni linkovi

Vučić na Kosovu: Najviši interes Srba je mir


Vučić: Bolje da razgovaramo nego da ratujemo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Vučić: Bolje da razgovaramo nego da ratujemo

"Najviši interes Srba je mir i ništa drugo sem toga nam nije potrebnije u ovom trenutku. Mir i opstanak i ostanak na vašim ognjištima", poručio je u predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Severnoj Mitrovici nakon sastanka sa predstavnicima Srba. Vučić je u subotu boravio u zvaničnoj poseti Kosovu, četiri dana nakon ubistva istaknutog lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Prethodno je Vučić na Tehničkom fakultetu u Severnoj Mitrovici, gde je imao višečasovni sastanak sa lokalnim Srbima, rekao da zvanični Beograd očekuje od kosovskih institucija da obave posao u slučaju Ivanovićevog ubistva.

„Želeli bismo ne samo da razmenjujemo informacije nego da učestvujemo u istrazi. Što se Srbije tiče, za nas nije važno da li je ime ubice i nalogodavaca srpsko ili albansko ili nekog stranca. Prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti“, rekao je Vučić.

On je pozvao kosovske Srbe da puste političare da probleme rešavaju politikom i razgovorima.

„Ja znam da vi to ne želite, ali ja vas molim da nas pustite da ne koristimo nikakvo oružje. Bolje da ja razgovaram sa Tačijem, da ne znam ko razgovara milion puta sa Haradinajem, nego da i jedan metak bude ispaljen bilo gde“, rekao je Vučić, dodavši da politika Srbije „mora da bude politika mira sa Albancima“.

Predsednik Srbije u domu kulture u Lapljem Selu pet sati je razgovorao sa građanima koji su u ovo mesto kod Gračanice došli sa teritorije čitavog Kosova. Iz Štrpca je došlo 10 autobusa, rekao je jedan od meštana,a došli su autobusi i iz ostalih delova Kosova. Građani su se uglavnom žalili na komunalne probleme, nedostatak zdravstvenog kadra, nezaposlenost i materijalnu situaciju.

Vučić je tokom dana položio venac na mestu na kojem je 16. januara ubijen lider kosovskih Srba Oliver Ivanović u Severnoj Mitrovici. U pratnji sa prvim čovekom Srbije su bili i direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić i direktor Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić.

Vučić položio venac za Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Delegacija iz Beograda na čelu sa Vučićem posetila je u popodnevim satima jednu srpsku porodicu u Gračanici. On je potom obišao manastir Gračanica, gde mu je domaćin, kao i tokom prepodneva u Banjskoj, bio vladika Teodosije.

Posetu Kosovu Vučić je počeo u manastiru Banjska na severu Kosova, odakle je poručio da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir, da će učiniti sve da viševekovne razmerice sa Albancima reši, da obezbedi trajnost mira i sigurnost za svaku srpsku i svaku albansku proodicu.

"Došao sam da razgovaram sa našim narodom o bezbednosti. O tome koji organi mogu da ima tu bezbednost garantuju", rekao je Vučić u Banjskoj.

Inače, Policija Kosova demantovala je vest iz srpskih medija da je u blizini Lapljeg Sela, gde će u subotu boraviti predsednik Srbije, pronađeno oružje kod lica albanske nacionalnosti i da su oni privedeni. Opširnije o tome OVDE.

Vučić je tokom posete istakao i da je značajno da se pronađu novi mehanizmi za borbu protiv kriminala i korupcije u sopstvenim redovima.

"Došao sam da poručim Albancima da, iako neretko imamo različite interese, Srbija želi mir i da ćemo učiniti sve da rešimo viševekovne razmirice i da obezbedimo bezbednost za svaku srpsku i svaku albansku porodicu", rekao je Vučić.

Predsednika Srbije je u manastiru Banjska dočekao vladika Teodosije
Predsednika Srbije je u manastiru Banjska dočekao vladika Teodosije

Predsednika Srbije su u manastiru Banjska dočekali vladika Teodosije, kao i šef Kancelarije za Kosovo Marko Đurić. Vučićev dolazak ispraćen je zvonjavom crkvenih zvona.

Po naredbi glavne direkcije policije, regionalna direkcija policije sever sačinila je operativni plan posete koji će se sprovoditi,a koji predviđa angažovanje većih broja policijskih službenika na sprovođenju plana, kaže Bojić.

Prema saznanjima RSE, za neke institucije na Kosovu koje su na budžetu Republike Srbije u subotu važi radna obaveza, tako da bi zaposleni trebalo da prisustvuju skupu u Severnoj Mitrovici.

Građani na severu uglavnom nisu bili raspoloženi da komentarišu Vučićevu posetu. Oni koji su pristali, navode da je ova poseta potrebna za srpski narod na Kosovu. Govore Miodrag Dragosavac i Miodrag Nedeljković.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00

Ovo je sedma poseta Vučića Kosovu u poslednjih pet godina,a prva u svojstvu predsednika Srbije.

Podsetimo, 16. januara ubijen je Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda", u ranim jutarnjim satima ispred svoje kancelarije u Severnoj Mitrovici, a za počiniocima se još uvek traga. Kako je obdukcija pokazala, upucan je sa šest metaka u leđa.

Istog dana su obustavljeni pregovori Beograda i Prištine u Briselu koji su prethodno bili stopirani 13 meseci.

Predsednik Srbije je nakon hitne sednice Nacionalnog saveta za bezbednost saopštio da se ubistvo Ivanovića tretira kao teroristički akt i zatražio od kosovskih vlasti da Srbiji dozvole da učestvuje u istrazi ubistva.

Kosovski tužilac Šućri Sulja, koji vodi istragu o ubistvu Olivera Ivanovića, najavio je da će u ponedeljak biti objavljeni prvi rezultati istrage.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG