Dostupni linkovi

Ruski mediji o ubistvu Olivera Ivanovića


Lider građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović ubijen je 16. januara
Lider građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović ubijen je 16. januara

Priredila: Julia Petrovskaja

U Rusiji tragaju za dokazima umešanosti kosovskih vlasti i američkih specijalnih službi u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića na severu Kosova. Zadnjih je dana u ruskim provladinim medijima objavljeno više članaka u kojima se govori o “rukopisu” albanskih lidera Kosova i njihovih zapadnih partnera.

Lider građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović ubijen je 16. januara u severnom delu Mitrovice. Od kosovskih organa još uvek nema informacija o izvršiocima ubistva, ne zna se ni da li je zločin imao etničku ili političku pozadinu. Međutim, u ruskom informativnom prostoru taj tragičan događaj postavljen je u kontekst međuetničke mržnje i opasnosti po srpsko stanovništvo, dok se situacija na Kosovu prikazuje kao dokaz neuspešne politike Vašingtona i Brisela.

Severna Mitrovica 'izgubila najboljeg čoveka'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Tome su doprineli prve izjave ruske diplomatje i vladajuće stranke “Jedinstvena Rusija”. Akcenat ruskog Ministarstva inostranih poslova bio je usmeren na mogućnost širenja atmosfere terora i obnovljenja međuetničkog sukoba. A predstavnik “Jedinstvene Rusije” Sergej Železnjak optužio je američke i evropske političare zbog “podrške ekstremista” na Kosovu. “To je kriminalna politika, koja vodi ka ljudskim žrtvama, pretnjama genocidom i novim oružanim sukobima na Balkanu”, zaključio je ruski političar.

U novim izveštajima ruskih državnih medija i poznatih konzervativnih sajtova, uz pomoć “analitičara” s Balkana, stvara se slika o nezainteresovanosti kosovskih vlasti i američkih službi da se otkrije zločin. Između “dokaza” se navodi odbijanje Prištine da uključi srpske organe u istragu, te upozorenje Stejt departmenta o mogućim terorističkim napadima na Kosovu, objavljenom nekoliko dana pre ubistva Ivanovića.

“Opipljivih dokaza o učešću američkih obaveštajnih službi u atentatu za sada nema. Međutim, mnogi analitičari ukazuju, ako ne na direktnu uključenost Amerikanaca u taj incident, onda barem na njihovu želju da se sakriju pravi počinioci i nalogodavci tog ubistva”, stoji u novom članku, objavljenom u zvaničnom listu ruske vlade “Rosijskaja gazeta”.

Ko, šta i koliko zna o ubistvu Olivera Ivanovića?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Kako je objasnio tom listu balkanski analitičar Dževad Galijašević, “Sjedinjene Države preko upozorenja Stejt departmenta, koje vrlo precizno ukazuje na moguće događaje, stvorile su sebi alibi za predstojeće ubistvo Olivera Ivanovića”. Po njegovoj logici, “Amerikanci su ne samo znali za planirani atentat, već su i omogućili razvoj negativnih procesa”.

Konzervativni Fond strateške kulture, koji pruža “analitičku podršku javnim službama u interesu ruske bezbednosti”, objavio je veliku analizu s akcentom na albansko-američki rukopis.

“Lov na srpske političare ima sistematski karakter. A glavni je cilj toga zastrašivanje ostatka srpskog stanovništva. Sve se radi kako bi kosovski Srbi prodavali svoje kuće i odlazili, oslobađajući Albancima prostor za život”, navodi se u tom članku.

Mediji o ubistvu Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Autor analize se poziva na razgovore u Beogradu, gde navodno smatraju da iza dramatičnih događaja na severu Kosova stoji “vladar iz senke” Kadri Veseli, bivši šef obaveštajne službe Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i aktuelni je predsednik kosovskog parlamenta. “Bivši terorista uspostavio je veze sa CIA-om i često putuje u Sjedinjene Države. Njega je u februaru 2017. godine, u Vašingtonu, primio predsednik SAD-a Donald Tramp”, piše u članku.

“Očekuje se da će uskoro početi sa radom Specijalni sud za zločine na Kosovu. Na optuženičkoj klupi, između ostalih, mogli bi da se nađu predsednik Kosova Hašim Tači i Kadri Veseli. Pretpostavlja se da je ubistvo Olivera Ivanovića organizovano kako bi se odvratila pažnja sudija od Tačija i Veselija”, stoji dalje u tekstu bez navođenja izvora. Kako god, zaključuje autor, “izvršioci i nalogodavci neće biti pronađeni. U Republici Kosovo ‘svoje’ nikad nisu predavali u ruke pravde”.

Etničku pozadinu zločina i “američko-albanske” tragove istražuje i ruska državna televizija. “Rusija 24” je od samog početka nazvala ubistvo Ivanovića “porukom Srbima da su nepoželjni na Kosovu”. U nastavku je ta televizija iznela nove optužbe na račun kosovskih Albanaca i zapadnih zemalja.

“Iz Prištine, koja je zabranila Beogradu da učestvuje u istrazi, nema nikakvih vesti. Međutim potragu za onima, kojima je Ivanović smetao, treba voditi upravo na Kosovu, gde je on imao dosta neprijatelja zbog svoje nepopustljivosti u zaštiti srpskog stanovništva. Takva politika nije odgovarala albanskim vlastima Kosova, niti onima, koji iza njih stoje”.

Ben Kardin: Temeljno istražiti atentat na Olivera Ivanovića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:12 0:00

Koji su to krugovi, ruskim gledaocima objašnjava Vladimir Kršljanin, šef srpskog ogranka “Međunarodne slovenske akademije”. U ruskom segmentu interneta on je predstavljen kao srpski političar, diplomata, pesnik, naučni radnik i jedan od osnivača srpske nezavisne politike krajem 20. i početkom 21. veka.

“To su, pre svega, određeni krugovi u SAD-u i britanskoj politici koji su uložili mnogo napora u stvaranje takve kriminalne države. Oni su, naravno, povezani sa narkomafijom na Kosovu. I oni se plaše da ne izgube izvore prihoda i svog uticaja”, kaze Kršljanin.

U svim pomenutim reportažama i analizama se koristi jaka antialbanska i antizapadna retorika. Tu nema nekih argumenata i drugih stavova, niti ranijih izjava samog Ivanovića ili ljudi iz njegovog okruženja. A kamoli konkretne informacije u vezi istrage.

Samo se u jednom slučaju navodi neimenovani izvor u kontekstu istrage, i to u konzervativnim novinama “Tsargrad”. Pozivajući se na svoje izvore, autor tog članka tvrdi da su “Albanci mogli da regrutuju atentatora iz reda Srba”. “Priština i Brisel mogu da iskoriste srpsko poreklo ubice kako bi pooštrili kontrolu nad srpskom manjinom na severu Kosova”, piše u novinama pod kontrolom kontroverznog “pravoslavnog biznismena” Konstantina Malofejeva.

“Ubistvo Olivera Ivanovića pokazalo je da je Balkan spreman da ponovo eksplodira”, stoji u jednom od brojnih izveštaja državne informativne agencije Ria Novosti. Smatra se da je taj zločin “uništio poslednju nadu da se može dogovoriti barem po principu “loš mir je bolji od dobre svađe”.

Sahranjen Oliver Ivanović
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:45 0:00

Taj pesimizam je prisutan i u izjavi stalnog predstavnika Ruske Federacije u Evropskoj uniji Vladimira Čižova, koji ne posmatra stvari iz “ružičaste perspektive”, jer će Beograd i Priština imati sve manje zajedničkih tačaka”.

Treba imati u vidu da je albanski faktor najčešća meta napada u ruskom informativnom prostoru kada se govori o Balkanu. Za Rusiju je pitanje Kosova važan element medijske propagande i konfrontacije sa Zapadom. Zato se situacija na Kosovu najčešće prikazuje kao izvor opasnosti po Evropu, te dokaz neuspešne politike Vašingtona i Brisela u regionu. Nije čudno da je tragična smrt poznatog srpskog političara stavljena u taj kontekst.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG