Dostupni linkovi

Predsednik opštine Bujanovac: Kosovo da izuzme jug Srbije od poreza


Predsednik Opštine Bujanovac za sledeću nedelju najavljuje put u Prištinu kako bi dobio preciznije informacije
Predsednik Opštine Bujanovac za sledeću nedelju najavljuje put u Prištinu kako bi dobio preciznije informacije

Predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi zatražio je od Vlade Kosova da od poreza koji je uveden na robu iz Srbije izuzme firme koje posluju u tri opštine na jugu Srbije (Bujanovac, Preševo i Medveđa). Ovaj region, koji čini većinsko albansko stanovništvo, spada u red ekonomski najnerazvijenijih u Srbiji, a odlukom Prištine da porez poveća na 100 odsto ugrožene su firme koje su usko vezane za kosovsko tržište.

Kamberi se Prištini obratio još početkom meseca, kada je doneta odluka o uvođenju taksi od 10 posto na uvoz Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Ranije sam uputio sam dopis premijeru Kosova, da izuzme firme koje posluju u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa zbog ekonomske situacije kod nas, i nerazvijenosti. Ove firme su slabe, imaju tržište prema Kosovu i sve to treba sagledavati”, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Šaip Kamberi.

Odgovor iz kabineta premijera Kosova nije stigao, pa predsednik Opštine Bujanovac za sledeću nedelju najavljuje put u Prištinu kako bi dobio preciznije informacije kako će se i prema kome sprovoditi nova odluka o povećanju taksi na 100 odsto.

Sa juga Srbije na Kosovo se uglavnom izvoze prehrambeni proizvodi i građevinski materijal.

“S obzirom na blizinu i troškove transporta, jug Srbije je usko vezan za tržište Kosova. Što se tiče Bujanovca i Preševa, mnoge firme iz tih gradova distribuiraju robu na teriotoriju Kosova i Metohije”, kaže za RSE direktor Privredne komore Srbije za Jablanički i Pčinjski okrug Goran Jović.

Odluka Prištine o povećanju poreza ugroziće privrednike koji posluju na ovim prostorima, a odraziće se i na ukupnu ekonomsku situaciju, ocenjuje predsednik Udruženja privrednika Preševa Ejup Haziri.

“Frime koje se bave naročito poljoprivrednim proizvodima, mlekare, prehrambena industrija su prisutne na tržištu Kosova tako da će to da se odrazi na njih. Da li će biti neke vrste kompenzacije, u smislu dotacije od strane Vlade Kosova, to ostaje da se vidi. Ako je ovo političko pitanje, onda ne treba da se odnosi na privrednike”, kaže Haziri.

Odluka Kosova da nakon povećanja od 10 odsto, tarifu na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine podigne na 100 odsto usledila je dan nakon što je odbijen zahtev za prijem te zemlje u Interpol.

Prištinski političari su za neuspeh direktno optužili vlasti u Beogradu i njihovu kampanju protiv prijema Kosova u ovu organizaciju.

“Svaki novi sukob i tenzije između Srbije i Kosova direktno se odražavaju na svakodnevni život ovdašnjeg stanovništva”, kaže predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi, ukazujući i na protivljenje Beograda da Kosovo bude deo međunarodnih organizacija.

“To nije u duhu briselskih dogovora i saradnje koja treba da bude uspostavljena sveobuhvatnim sporazumom koji svi očekuju kao rezultat briselskih pregovora. Svaki put kada su odnosi bili zategnuti, to se uvek kao posledica odnosilo i na ove opštine. Ili imamo pojačano prisustvo žandarmerije ili imamo kampanje koje se sprovode protiv Albanaca uopšte, a onda se odražava direktno i kod nas. Tako da, sve ovo što se događa ne doprinosti pobošanju uslova života kod nas”, kaže Kamberi.

Iako je Evropska unija tekuću godinu označila kao "završnu" u pregovorima Beograda i Prištine, nakon novih tenzija nema naznaka kada bi se predsednici Srbije i Kosova mogli ponovo sastati.

XS
SM
MD
LG