Dostupni linkovi

Kosovo uvelo carine od 100 odsto Srbiji i BiH


Vlada Kosova uvela je novu carinu od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a u cilju jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti.

Odluka je usledila nakon predloga ministara trgovine Endrita Šalje. On je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju. On je na Fejsbuku podsetio da se domaći proizvođači suočavaju sa mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na srpskom tržištu.

“Od danas mera od 100 odsto Srbiji”, napisao je premijer Ramuš Haradinaj na Fejsbuku.

“Takođe, Vlada obavezuje Ministarstvo trgovine i industrije i sve relevantne institucije da uklone i zaustave potencijalni uvoz svih proizvoda koji se ne odnose i u suprotnosti su sa zvaničnim i ustavnim imenom Republike Kosova”, istakao je Haradinaj i dodao da odluka stupa na snagu odmah.

On je naglasio da to ni ovog puta ne važi za međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji.

Na konferenciji za novinare nakon sednice Vlade, Haradinaj je rekao da Srbija u mnogim slučajevima nije poštovala pravila CEFTA-e, te da i pored upozorenja Kosova, takvo ponašanje Srbije se nije promenilo.

"Ukoliko odete do Kuksa i Tropoje (na severu Albanije), nema srpske robe, ali ima dovoljno druge robe i živi se. Ako je ta roba došla do tamo, nije teško da uđe i na Kosovo", kazao je kosovski premijer.

"I velikim trgovcima ali i nama, intreres je građanin Kosova, koji je i potrošač. Ove mere imaju za cilj zaštitu interesa građana i nadamo se da nas i trgovci razumeju", kazao je Haradinaj.

"Dvadeset godina je od rata, 10 godina od nezavisnosti, i vidi se da Srbija ne razume drugačije, osim kada mora da se dogovori sa tobom. Verujem i da i EU i Amerika znaju da Srbija ne razume dručagiji pristup", dodao je kosovski premijer

"Srbiji je sada palo na pamet da postoji CEFTA, a šta se dešavalo svih ovih godina", upitao je Haradinaj.

On je dodao da je dijalog sa Srbijom nezaobilazan, ali da je nužna i zaštita interesa Kosova.

Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Tviteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

"Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlucila da poveća carinu na 100 odsto. Nove mere će biti uskoro objavljene," napisao je Hodžaj.

Vlada Kosova je prethodno uvela carinu od 10 posto na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tršišta ali i zbog, kako je navela, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu. Ovakva odluka Vlade Kosova naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavnistva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.

XS
SM
MD
LG