Dostupni linkovi

EU poziva na povlačenje carina, Beograd i Priština zaoštravaju retoriku


Prelaz Merdare između Srbije i Kosova
Prelaz Merdare između Srbije i Kosova

Evropska unija je ponovila da očekuje da Vlada Kosova povuče odluku o novim carinama za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je poručio da Kosovo neće skinuti takse dok Srbija ne prizna Kosovo, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je EU racionalno reagovala na odluku Kosova te da Srbija nije prekršila ni jedan sporazum. Veće ministara BiH je u jednom od zaključaka na sednici održanoj u četvrtak, 22. novembra, zatražilo od kosovske strane da se diskriminatorske mere ukinu.

Kosovo je ubrzo nakon neuspeha da bude primljeno u Interpol, odlučilo da uvozne takse za proizvode iz Srbije i BiH digne sa 10 na 100 odsto, što su i Beograd i Sarajevo i Brisel ocenili kao kršenje sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić je ponovila briselsko stajalište da je odluka u Prištini, “kršenje CEFTA ugovara i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Kocijaničič je podvukla da su briselske institucije jasno dale do znanja kako
Srbiji tako i Kosovu, da u mnogim situacijama koje su vezane za pitanje njihovih međusobnih odnosa, moraju biti usmereni na dijalog.

“Stoga smo uvereni da su poslednji potezi, mere, saopštenja koje dolaze sa obe strane provokativni, uvredljivi i zabrinjavajući, te da ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa. Znamo da je progres i dijalog uslov za njihove odnose sa Evropskom unijom čime se unapređuje život njihovih građana. Zato lidere obe strane pozivamo da zaustave ove provokacije i pristupe dijalogu sa ciljem normalizacije odnosa", poručila je Kocijančić.

Komentarišući saopštenje portparolke Evropske komisije u kome se obe strane pozivaju da se uzdrže od provokacija, predsednik Srbije Vučić je upitao koji je to sporazum prekršila Srbija i kako je moguće da se, po pitanju uvođenja taksi na robu iz Srbije, ponovo pominju dve strane.

"Pitam javno - koji je sporazum prekršila Srbija? Nikada nećete dobiti odgovor jer nismo nijedan. Koji sporazum nismo ispunili? A koji su to oni sporazum ispunili? Nijedan! I uvek ćete čuti priču o obe strane. A trebalo je da služimo kao neko ko će da formalizuje ono što smo zamislili kao konačno rešenje", rekao je Vučić u razgovoru s predstavnicima Srba na Kosovu.

Poručio je da će Beograd razgovarati sa svima i da neće zalupiti vrata nikome.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da Veće ministara BiH također traži od Evropske komisije i njenih zvaničnika da se uključe u taj problem „koji preti da poremeti zonu slobodne trgovine i da od kosovske strane zatraži hitno ukidanje tih mera“. Šarović je obavijestio novinare da je komesar za proširenje EU Johanes Han također dao izjavu i reagovao na tu meru kosovske strane i tražio hitno ukidanje zaštitnih mera, „koje su, kada je u pitanju BiH, ničim izazvane“.

"BiH ničim nije doprinijela uvođenju tih mjera. Smatramo da je obrazloženje koje je dala kosovska strana neutemeljeno u odredbama CEFTA sporazuma. Uz to, BiH nije konsultovana prije donošenja tih mjera niti na bilo koji način obavještane, što je na neki način nefer odnos kosovske strane spram jedne od članica CEFTA sporazuma", navodi Šarović.

Prisutni neekonomski razlozi: Mirko Šarović
Prisutni neekonomski razlozi: Mirko Šarović

"Vidljivo je da su mimo ekonomskih mjera, ovdje prisutni i neki neekonomski razlozi, sasvim je jasno iz obrazloženja koje je dala kosovska strana", smatra ministar Šarović. Prema njegovim riječima, BiH u ovom trenutku ne razmatra bilo kakve kontramjere. Mislimo, dodao je on, da u ovom trenutku „mi ne treba da idemo tim primjerom i dat ćemo priliku i šansu i kosovskoj strani, ali i Evropskoj komisiji da se ovaj slučaj riješi na drugi način“.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da je "potpuno neprihvatljivo" da Kosovo krši sve međunarodne dogovore u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA). Dodik je za agenciju SRNA rekao da će biti narušeni kompletni regionalni odnosi - ne samo ekonomski, već i politički, ukoliko Prištinu ne zaustave "oni koji su samoproglašenom Kosovu dali određeni status i neka prava".

Na nove poteze Kosova reagovalo je i Ministarstvo vanjskih poslova Rusije i optužilo Kosovo da “počinje trgovinski rat na Balkanu”, prenosi agencija Interfax.

"Zapravo, Priština vodi trgovinski rat kao deo politike etničkog čišćenja: stvar je u tome da srpsko stanovništvo na teritoriji Kosova u velikoj meri zavisi od snabdevanja iz centralnih dijelova Srbije", navode iz ruskog Ministarstva u saopćenju.

"Priština ne negira da je ovo osveta za poraz, odnosno za to što nisu primljeni u Interpol. EU, kao posrednik u dijalog između Beograda i Prištine, mora ubijediti vlasti Kosova da povuku ovu nezakonitu odluku, koja prijeti velikom pogoršanju situacije na Balkanu", zaključeno je u saopštenju.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je na sednici parlamenta da Priština neće ukinuti taksu na srpske proizvode, dok Srbija ne bude priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o neuspesima i skandalima spoljne politike Kosova, Haradinaj je rekao da mesta za kritiku ima i da spoljna politika ima nedostataka, kao i da je Kosovo za 10 godina nezavisnosti naučilo da prilagođavanje određenim okolnostima nije dovoljno i da se time ništa ne menja.

"Kapacitetima delovanja koje ima Kosovo iskoristićemo prava koja imamo da poštujemo sebe i ako ima spremnosti da poštujemo i susednu zemlju. Ja mislim da mere koje su uspostavljene za proizvode koji dolaze iz Srbije treba da budu stalne do priznanja Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Srbije. Imaćemo dobronamerne savete, imaćemo molbe, imaćemo i neku cenu kao protivvrednost ovih mera, ali nije dobro da ih Kosovo povuče dok se ne prizna nezavisnost zemlje", rekao je Haradinaj.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova, na sastanku koji se održao u “Klubu poslanika” u Beogradu, da raspolaže “informacijama o pokretu albanskih trupa iz baza Belvedere i Vrelo ka severu Kosmeta”.

Druge detalje nije naveo, osim što je izneo pretpostavku da se kreću u kontrolu “kako bi sprečili bilo kakav uvoz robe".

U daljem toku sastanka Vučić je prisutnima rekao da ka južnom delu Mitrovice idu kamioni i transporteri i ROSU i kosovskih bezbedonosnih snaga. Naveo je da ne za šta se spremaju i da ni jedan pripadnik srpske nacionalnosti nije pozvan na posao.

"Mi nismo premeštali naše vojne i policijske snage", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao na mir i istakao da "moramo da damo sve od sebe da izbegnemo konfrontacije".

Za slike paljenja srpske robe na lomači u Kačaniku Vučić je rekao da su potpuno iste kao i scene paljenja jevrejskih knjiga u nacističkoj Nemačkoj.

"Srbija je uz svoj narod", poručio je na kraju dela sastanka koji je bio otvoren za javnost. Zamolio je prisutne da izbegavaju svaku vrstu incidenta.

Vučić je između ostalog kazao da Evropska unija reagovala racionalno na odluku Prištine.

"Želimo da verujemo da će svojim merama urazumiti Prištinu, ali da budem sasvim jasan – u to nisam siguran. Da kažem – ne mislim da će se to dogoditi", rekao je Vučić.

Potez iz nužde: Ramuš Haradinaj
Potez iz nužde: Ramuš Haradinaj

Ramuš Haradinaj je kazao da mera nije preduzeta protiv kosovskih preduzetnika, niti prema onima koji hrane na hiljade građana Kosova niti zarad domaćih proizvoda.

"To smo uradili zbog nužde. Nužda nas je dovela ovde gde smo i niko ne sme da koristi ovu nuždu za povećanje cena. Molim preduzetnike da shvate da povećanje cena nije izlaz. Treba da ostanemo zajedno jer ćemo samo tako zajedno da izađemo iz ove situacije", poručio je Haradinaj.

Srbija i Bosna i Hercegovina su ranije najavile da zbog novonastale situacije neće prisustvovati ministarskom sastanku u okviru CEFTA sedmice, 3. decembra u Prištini. To je potvrdio i ministar Šarović nakon sastanka Vijeća ministara.

"S obzirom da je Kosovo domaćin tog ministarskog skupa, oni su uz Sekretarijat CEFTA sastavljači dnevnog reda, naš zahtjev nije prihvaćen i zaista putovati u Prištinu, a da se ključno pitanje ne razmatra, smatramo da je besmisleno", kazao je ministar Šarović.

Potezima Beograda i Prištine dijalog je doveden u pitanje. Poslednja runda razgovora u Briselu završena je bez dogovora, a kako javlja dopisnica RSE iz Brisela Gjeraqina Tuhina, ovom trenutku nema nikakvih naznaka kada će se nastaviti razgovori na nivou predsednika.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG