Dostupni linkovi

Kosovo nije primljeno u Interpol


Slavlje na severu Kosova zbog Interpola
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Slavlje na severu Kosova zbog Interpola

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji.

U prvom krugu članstvo Kosova podržalo je 76 država, protiv je bilo 56, a 22 zemlje su bile uzdržane. U drugom krugu Kosovo je dobilo podršku 68 država, 51 država je bila protiv, a 16 zemalja je bilo uzdržano. Za prijem nove članice potrebna je dvotrećinska večina.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović napisao je kratko na Twitteru: Pobeda.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli izjavio je grupi novinara u Dubaiju da je odlukom da Kosovo ne bude primljeno u Interpol u suštini pobedilo zlo, a ne Kosovo niti Srbija.

"Treba da budemo još jači i da idemo napred. Mogu da vam kažem da nismo ostavili ništa da uradimo, radili smo ali na kraju, kako ste videli, nismo uspeli da obezbedimo 12 glasova da bi se Kosovu obezbedilo članstvo. Srbija je vodila beskompromisni rat svim sredstvima koje je imala na raspolaganju. Mi treba da stvorimo perspektivu za naše građane i damo značaj dijalogu sa Srbijom", rekao je Pacoli.

Vlada Kosovo duboko razočarana

Vlada Kosova izrazila je "duboko razočaranje" što Kosovo nije postalo članica Interpola.

Vlada Kosova je za to optužila "agresivnu kampanju Vlade Srbije" dodajući da glasanje protiv Kosova ide na ruku kriminalu i kriminalcima i da zbog toga niko ne treba da bude srećan.

"Republika Srbija je divljom kampanjom još jednom pokazala svoj karakter prema Kosovu i protiv ideje normalizacije odnosa sa Kosovom, šta više u slučaju kada je članstvo bilo tehničko, a ne političko pitanje", navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Vlada se zahvalila onima koji su glasali i trudili se da pomognu Kosovu u ovom procesu i dodala da će nastaviti sa konsolidacijom institucija i da će u bliskoj budućnosti biti punopravna članica interpola.

Tači: Nema pobednika, samo gubitnika

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da neučlanjenjem Kosova u Interpol nema pobednika, već samo gubitnika.

"Danas, nema pobednika, ali mogu slobodno reći da smo gubitnici i Kosovo i Srbija", rekao je Tači.

On je rekao da je Kosovo želelo da bude deo doprinosa miru, stabilnosti, globalnoj borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, terorizma i svih drugih negativnih pojava.

"Nažalost, danas je ovo pravo uskraćeno Kosovu ", naveo je Tači.

On je izrazio protivljenje obliku lobiranja Vlade Kosova, rekavši da veruje samo u odlučnost država koje su priznale Kosovo.

S obzirom na prepreke koje Srbija pravi prema Kosovu, Tači je ponovo pozvao političke predstavnike na Kosovu da postignu konsenzus o završnoj fazi dijaloga sa Srbijom kako bi se postigao konačan dogovor o priznavanju i normalizaciju odnosa.

Tači je ocenio da današnje glasanje navodi na potrebu veće posvećenosti kosovske politike i kosovskih institucija za održivim i funkcionalnim jedinstvom.

Ambasada SAD: Svi gubimo

"Sa ishodom glasanja o članstvu Kosova u Interpolu svi gubimo", saopštila je Ambasada SAD u Prištini ubrzo nakon što je završen drugi krug glasanja u Dubaiju, na Generalnoj skupštini ove organizacije.

U saopštenju se navodi da je kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, koja se jasno dokazala pomaganjem u razbijanju međunarodnih terorističkih, kibernetičkih, narko i mreža za trgovinu ljudima i oružjem.

"Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži Intrerpolu, uprkos kampanji koju je predvodila Srbija, kako bi vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da SAD i dalje snažno podržavaju dijalog između Srbije i Kosova koji je omogućila Evropska unija.

"Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore kako bi postigle dogovor o punoj normalizaciji, što je jedini način da obe zemlje napreduju na putu priključenja EU. I Srbija i Kosovo moraju da shvate da su njihovi putevi prema evropskoj budućnosti kroz normalizaciju. U tu svrhu, podstičeno ih da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru", zaključuje se u saopštenju.

Oglasila se i Ambasada Velike Britanije u Prištini ocenom da je odluka Generalne skupštine Interpola da Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju, razočaravajuća.

"Prijem Kosova bi omogućio dobru razmenu informacija putem agencija za primenu zakona, posebno u regionu zapadnog Balkana i poboljšao bi evropsku i globalnu sigurnost. Kriminalci sada lako sarađuju preko granica, a da bi se protiv toga uspešno i efikasno borili, naše institucije za primenu zakona treba takodje sa saradjuju", navodi se u saopštenju.

U EU kažu da je ovo pitanje za države članice međunarodne organizacije.

Evropska unija očekuje od Srbije i Kosova da se brzo posvete dijalogu, s obzirom na direktnu vezu između normalizacije odnosa i težnji obeju strana ka EU integracijama, saopštila je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić.

"Kao što je i visoka predstavnica Federika Mogerini naglasila nakon sastanka predstavnika Srbije i Kosova u Briselu 8. novembra, obe strane moraju da osiguraju povoljnu atmosferu za dijalog i da se uzdrže od izjava, postupaka i mera koje nisu u cilju normalizacije odnosa", navela je Kocijančić.

Atmosfera u Severnoj Mitrovici
Atmosfera u Severnoj Mitrovici

​Više automobila u Severnoj Mitrovici uz sirene i zastave Srbije prošlo je oko podneva ulicama slaveći, kako se nezvanično moglo čuti, rezultate glasanja. Niko od zvaničnika nije primećen.​

Vučić: Bez euforije

"Ovo govori da je Srbija osnažila svoju poziciju, ali ne smemo da budemo euforični", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se u Predsedništvu Srbije obratio javnosti zajedno sa šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

On je dodao da je ovo uspeh male, prkosne i ponosne zemlje, "koja ne sme svoju budućnost da zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu i koja mora da želi kompromis. I koja ne sme ovu priliku da iskoristi ni da ponižava ni da nipodaštva prištinsku stranu".

"Uspeli smo da sačuvamo i svoju zemlju i svoj obraz, ali sve što ne bi bio kompromis u budućnosti predstavljalo bi samo kontraudarac za nas i naš narod", poručio je Vučić zahvaljujući i onima koji su Srbiju podržavali i one koji su je, kako je rekao, potcenjivali.

Predsednik Srbije je naveo da će Beograd nastaviti da insistira na kompromisu sa Prištinom, koju će moliti da ukine tarife za srpske proizvode.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da je ovo pokazalo da ništa ne može da se uradi bez dogovora sa Srbijom.

"Ja sam im rekao da se ne prijavljuju (za Interpol), da se ne brukaju. Hteo sam da ih zaštitim od sramote. Pa sada neka objasne narodu jesmo li lagali kada smo govorili da su zemlje povlačile priznanja. Gde je taj spisak od 116 zemalja koje su ih priznali?", rekao je Dačić.

Srpski šef diplomatije je naveo da je Kosovu nedostajalo 36 glasova.

"Pa nije im ni (austrijski premijer Sebastijan) Kurc pomogao. Kurc i Tači su slavili! E, pa tako su i prošli. Preko koga su hteli u Interpol, tako su i prošli. A i inače sam Kurcu rekao: 'Ti si, bre, pametan čovek. Pa koja budala je na strani gubitnika?'", rekao je Dačić.

"Što se mene tiče, oni su doživeli debakl", konstatovao je Dačić.

Nakon Dačićevog obraćanja Vučić je rekao da hoće u drugačijem tonu da uputi poziv Albancima.

"Ja želim da oni ovo ne dožive kao debakl i veliki poraz, već kao malo otrežnjenje i da razumeju da svet više nije unipolaran i da je rešenju u razgovoru i dogovoru sa Beogradom, a ne tako što će neko Srbiji da nameće rešnje", poručio je Vučić.

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skat izjavio je da je šteta što Kosovo nije primljeno u Interpol. On je rekao da je Interpol organizacija koja podrazumeva saradnju policija što je kako je rekao, "važno u borbi protiv kriminala".

Bojan Elek: Ne razumem šta je pobeda

Atmosfera u kojoj je u Srbiji praćeno ponovno razmatranje pitanja članstva Kosova u Interpolu ne koristi nastavku dijaloga Beograda i Prištine, niti doprinosi unapređivanju bezbednosti na Balkanu, ocenio je za RSE Bojan Elek analitičar nevladinog Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Tome, dodaje Elek, posebno odmažu skandalozni medijski natpisi i izjave koje su poslednjih dana davali državni službenici uključujući i poruku koju je na društvenim mrežama, nakon donošenja odluke Generalne skupštine Interpola, postavio šef srpske policije Nebojša Stefanović:

"Ministar je tvitovao sliku Generalne skupštine, a preko toga poruku `Pobeda`. Ne razumem šta je tu tačno pobeda", zapitao se Elek.

On podvlači da nakon glasanja u Dubaiju Kosovu na raspolaganju ostaju dosadašnji mehanizmi za borbu protiv internacionalnog kriminala.

"Kosovo je preko UNMIK misije uključeno u saradnju Interpola, to jest UNMIK služi kao veza između Kosova i Interpola. S druge strane, Kosovo preko Euleks misije takođe može da sarađuje sa Evropolom (Evropska policijska služba prim.aut.). Tako da stvari nakon svega ostaju iste, ali definitivno manje ima poverenja između jednih i drugih za bilo kakvu saradnju u budućnosti", kaže Elek.

Elek ukazuje na refleksije koje će ovakav rasplet imati na produbljivanje jaza između dve strane u vezi sa projekatima regionalne saradnje:

"Sve se preliva i u neke druge regionalne inicijative. Na primer, imate u Bukureštu inicijativu SELEC, što je Centar za sprovođenje zakona u Jugoistočnoj Evropi (Southeast European Law Enforcement Centre, prim. aut.) gde Srbija, na primer, takođe blokira članstvo Kosova", naveo je Elek.

Predlog za glasanje o članstvu Kosova u Interpolu stigao je na dnevni red pošto je odbijen zahtev Kine, Španije, Kipra, Argentine, Surinama i Srbije da se to pitanje izostavi, javili su mediji u Srbiji.

Srbija se oštro protivila članstvu Kosova u Interpolu i vodila kampanju protiv prijema.

Kosovo je do sada dva puta podnosilo zahtev za članstvo – 2015. i 2016. godine.

U međuvremenu je Interpol saopštio da su pacifičke držve Kiribati i Vanuatu primljene u Interpol. Prijemom te dve zemlje svetska policijska organizacija sada ima 194 članice.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG