Dostupni linkovi

Na carine Kosova reagovali i Brisel i Moskva


Plazma keks
Plazma keks

Evropska Unija je ponovoila da očekuje da Vlada Kosova povuče odluku o novim carinama za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost
Maja Kocijančić je pnovila briselsko stajalište da je jučerašnja odluka u Prištini, “kršenje CEFTA ugovara i nije u duhu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju”.

Kocijanicić je podvukla da su briselske institucije jasno dale do znanja kako
Srbiji tako i Kosovu, da u mnogim situacijama koje su vezane za pitanje njihovih međusobnih odnosa, moraju biti usmereni na dijalog.

“Stoga smo uvereni da su poslednji potezi, mere, saopštenja koje dolaze sa obe strane provokativni, uvredljivi i zabrinjavajući, te da ne doprinose dijalogu i normalizaciji odnosa. Znamo da je progres i dijalog uslov za njihove odnose sa Evropskom unijom čime se unapređuje život njihovih građana. Zato lidere obe strane pozivamo da zaustave ove provokacije i pristupe dijalogu sa ciljem normalizacije odnosa", poručila je Kocijančić.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije optužilo je Kosovo da počinje trgovinski rat na Balkanu, prenosi agencija Interfax.

"Zapravo, Priština vodi trgovinski rat kao dio politike etničkog čišćenja: stvar je u tome da srpsko stanovništvo na teritoriji Kosova u velikoj mjeri zavisi od snabdjevanja iz centralnih dijelova Srbije", navode iz ruskog ministarstva u saopćenju.

"Priština ne negira da je ovo osveta za poraz, odnosno za to što nisu primljeni u Interpol. EU, kao posrednik u dijalog između Beograda i Prištine, mora ubijediti vlasti Kosova da povuku ovu nezakonitu odluku, koja prijeti velikom pogoršanju situacije na Balkanu", zaključeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG