Dostupni linkovi

Haradinaj: 'Nećemo ukinuti takse dok Srbija ne prizna Kosovo'


Premijer Kosova Ramush Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je danas na sednici parlamenta da Priština neće ukinuti taksu na srpske proizvode, dok Srbija ne bude priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu.

Na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravlja o neuspesima i skandalima spoljne politike Kosova, Haradinaj je rekao da mesta za kritiku ima i da spoljna politika ima nedostataka, kao i da je Kosovo za 10 godina nezavisnosti naučilo da prilagodjavanje određenim okolnostima nije dovoljno i da se time ništa ne menja .

"Kapacitetima delovanja koje ima Kosovo iskoristićemo prava koja imamo da poštujemo sebe i ako ima spremnosti da poštujemo i susednu zemlju. Ja mislim da mere koje su uspostavljene za proizvode koji dolaze iz Srbije treba da budu stalne do priznanja Kosova kao nezavisne i suverene države od strane Srbije. Imaćemo dobronamerne savete, imaćemo molbe, imaćemo i neku cenu kao protivvrednost ovih mera, ali nije dobro da ih Kosovo povuče dok se ne prizna nezavisnost zemlje", rekao je Haradinaj.

Kosovski premijer je kazao da je bez takvog pristupa nemoguće da se postigne neki međunarodni sporazum koji je pravno obavezujući za međusobno priznanje.

"Ako ne znamo da izdržimo onda sami dižemo ruke, posle toga zašto bi nas neko priznao. Treba da na to zaboravimo", kazao je on.

Rekao je da ta mera nije preduzeta protiv kosovskih preduzetnika, niti prema onima koji hrane na hiljade građana Kosova niti zarad domaćih proizvoda.

"To smo uradili zbog nužde. Nužda nas je dovela ovde gde smo i niko ne sme da koristi ovu nuždu za povećanje cena. Molim preduzetnike da shvate da povećanje cena nije izlaz. Treba da ostanemo zajedno jer ćemo samo tako zajedno da izađemo iz ove situacije", kazao je Haradinaj.

XS
SM
MD
LG