Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Medicinska radnica gleda kroz prozor brzog TGV voza prije evakuacije pacijenata inficiranih sa COVID-19 iz Pariza za Bretanju, Francuska, 1. april, 2020.
Medicinska radnica gleda kroz prozor brzog TGV voza prije evakuacije pacijenata inficiranih sa COVID-19 iz Pariza za Bretanju, Francuska, 1. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 2. april, 2020.:

Broj Amerikanaca koji su podneli zahtev za naknadu jer su ostali bez posla, popeo se na rekordnih 6,65 miliona jer pandemija korona virusa i dalje ugrožava ekonomiju.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić dobio je odgovor predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija da Evropska unija već poduzima niz mjera u cilju realizacije pomoći regionu zapadnog Balkana.

Pripadnici Vojske Srbije postavili su vojničke krevete u sportskoj dvorani "Aleksandar Nikolić" (Pionir) u Beogradu, kako bi taj objekat pripremili za smeštaj pacijenata zaraženih korona virusom, sa lakšim simptomima, saopštilo je Ministartsvo odbrane.

Delegacija Evropske unije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori potpisali su ugovor u vrijednosti od 3 miliona eura za nabavku neophodne medicinske opreme i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte zapretio je tokom televizijskog govora da će dozvoliti policijskim snagama da pucaju na ljude koji prave nerede i krše mere za suzbijanje korona virusa, kao i da će zaustaviti masovnu pomoć u hrani i novcu.

U saopštenju iz kabineta Predsjednika RS-a ističe se kako je dogovoreno da će odluka o vanrednom stanju u Republici Srpskoj stupiti na snagu bez pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Broj žrtava virusa korona u Španiji premašio je 10.000 nakon što je u prethodna 24 časa umrlo 950 ljudi, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir izrazio je danas zabrinutost zbog privođenja novinarke Ane Lalić, ali i zadržavanja njene opreme nakon oslobađanja, istakavši da novinarima mora biti omoćeno da slobodno rade.

Pandemija je nova situacija za svaku vladu, ali novinarima treba omogućiti da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, rekla je za Glas Amerike Želike Čaki iz organizacije Fridom Haus povodom privođenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

Radi se o sumnji u prijevaru i pranje novca prilikom nabave zaštitnih maski za jedno preduzeće iz Slovenije, u kojem su učestvovali i određeni državljani i preduzeća iz BiH.

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, najavila je 2. aprila da će Vlada Srbije povući zaključak o informisanju o korona virusu, na zahtev predsednika Srbije.

Pacijent pozitivan na korona virus iz Leposavića, na severu Kosova, koji je u nedelju, 29. marta, prebačen na dalje lečenje u Niš, preminuo je, saopštio je direktor kosovske kancelarije u Vadi Srbije Marko Đurić.

XS
SM
MD
LG