Dostupni linkovi

Fridom haus: Omogućiti novinarima da rade bez straha


Infografika medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu, prema podacima organizacije Fridom Haus za 2019. godinu
Infografika medijskih sloboda na Zapadnom Balkanu, prema podacima organizacije Fridom Haus za 2019. godinu

Pandemija je nova situacija za svaku vladu, ali novinarima treba omogućiti da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, rekla je za Glas Amerike Želike Čaki iz organizacije Fridom Haus povodom privođenja novinarke portala Nova.rs Ane Lalić.

Lalić je privedena u sredu uveče, nakon što je Klinički centar Vojvodine (KCV) njen tekst o stanju u toj ustanovi demantovao i podneo prijavu portiv "širenja panike". Određena joj je mera zadržavanja od 48 sati, međutim već danas, 2. aprila je puštena na slobodu, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njen advokat.

U Fridom hausu kažu da sva ograničenja moraju biti "proporcionalna i neophodna".

"Pandemija predstavlja novu situaciju za svaku vladu, ali sva ograničenja prava moraju biti proporcionalna i ocenjena kao neophodna, kako u domenu, tako i u trajanju. Novinarima treba da bude omogućemo da rade svoj posao bez straha da će biti uhapšeni, i da informišu javnost o krizi javnog zdravlja", kaže Želike Čaki za Glas Amerike.

Privođenju novinarke prethodio je Zaključak Vlade Srbije o informisanju o korona virusu kojim se kao tačne i proverene informacije Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 smatraju samo one koje je objavio Krizni štab za suzbijanje te bolesti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je navela 2. aprila, gostujući na Radio-televiziji Srbije, da će zaključak Vlade o informisanju danas biti povučen.

XS
SM
MD
LG