Dostupni linkovi

Odluka o vanrednom stanju u RS bez veta Bošnjaka


Razriješene su dileme u pogledu uvođenja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, čime su se stvorile pretpostavke da odluka stupi na snagu bez pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, saopšteno je nakon sastanka predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović sa potpredsjedavajućim entitetskog Vijeća naroda iz reda Bošnjaka Mihnetom Okićem i poslanikom u entitetskoj Narodnoj skupštini Edinom Ramićem.

U saopštenju iz kabineta Predsjednika RS-a ističe se kako je dogovoreno da će odluka o vanrednom stanju u Republici Srpskoj stupiti na snagu bez pokretanja postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa od strane Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske.

Cvijanovićeva, Okić i Ramić su razgovarali i o epidemiološkoj situaciji i mjerama koje institucije Srpske preduzimaju u cilju saniranja posljedica uzrokovanih pojavom virusa korona.

Narodna skupština Republike Srpske 28. marta, na 12. posebnoj sjednici, održanoj u Banjaluci, usvojila je Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV.

Klub Bošnjaka je zaprijetio vetom na usvojenu odluku, jer tokom sjednice Narodne skupštine nisu usvojeni zaključci poslaničkog kluba Zajedno za BiH koji su tražili da se u okviru odluke o proglašenju vanrednog stanja, između ostalog, garantuje i slobodan prelazak entitetske linije za period njegovog trajanja.

XS
SM
MD
LG