Dostupni linkovi

Rekordnih 6,6 miliona nezaposlenih u SAD, 900 hiljada u Španiji


Berza u Njujorku

Broj Amerikanaca koji su podneli zahtev za naknadu jer su ostali bez posla, popeo se na rekordnih 6,65 miliona jer pandemija korona virusa i dalje ugrožava ekonomiju.

Kako javlja BBC, ta cifra je veća jer su mnogi građani rekli da se nisu mogli prijaviti zbog zagušenja telefonskih linija i pada vebsajta.

Takođe, oni koji su radili skraćeno, nemaju pravo da traže nadoknadu.

Ovo je skoro duplo više od 3,3 miliona zahteva prošle sedmice, a što i tada bila najveća cifra u istoriji SAD – pet puta veća od najgore sedmice tokom globalne krize 2008.

Automobilska industrija je zaustavila proizvodnju a avioprevoznici su uglavnom prizemljeni. Prema podacima ekonomista, petina zaposlenih u SAD je sada u nekoj vrsti karantina.

Ministar finansija Stiv Mnučin je nedavno upozorio da bi nezaposlenost mogla da dostigne 20 odsto.

Glavni stručnjak iz organizacije "Oksford ekonomiks" Gregori Deko izrazio je očekivanje da će do maja i pre smirivanja krize sa pandemijom virusa korona 22 miliona Amerikanaca ostati bez posla.

Američki dnevnik "Ju-Es-Ej tudej" prenosi i predviđanja Federalnih rezervi iz Sent Luisa da će biti ukinuto do 47 miliona radnih mesta i da će stopa nezaposlenosti dostići 32 odsto što je mnogo više nego 25 odsto tokom Velike depresije.

U februaru su SAD su imali najnižu stopu nezaposlenosti od okko 3 procenta.

900 hiljada nezaposlenih u Španiji

U Španiji je oko 900 hiljada građana ostalo bez posla zbog korona virusa, od koje je umrlo više od 10 hiljada ljudi.

Ona je posle Italije najteže pogođena pandemijom u Evropi, pa je ekonomija gotovo stala sa mnogo zatvorenih firmi i poslovnog prostora.

“Britiš ejvejz” (British Airways) poslala je na privremeni odmor 36 hiljada, odnosno oko 80 zaposlenih, tokom kojeg će primati mesečno 80 odsto plate, maksimalno do 2.500 funti (2,850 evra)

Generalni direktor Boinga Dejvid Kalhun najavio je danas sprovodjenje plana o dobrovoljnim odlascima zaposlenih kako bi se ova kompanija izborila sa posledicama pandemije korona virusa i pripremila se za oporavak nakon što prodje kriza.

"Preduzimamo mere, uključujući plan dobrovoljnih odlazaka... Ove mere će nas dovesti do oporavka pod uslovom da se ne suočimo sa drugim izazovima", napisao je Kalhun svim zaposlenima ove kompanije.

Vazduhoplovni sektor je medju prvim ekonomskim žrtvama pandemije korona virusa, a Boing je bio u krizi i zbog aviona 737 MAX kojem je zabranjeno letenje posle dve avionske nesreće u kojima je poginulo 346 osoba.

XS
SM
MD
LG