Dostupni linkovi

EU poduzima niz mjera za pomoć Zapadnom Balkanu


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić dobio je odgovor predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija da Evropska unija već poduzima niz mjera u cilju realizacije pomoći regionu zapadnog Balkana.

“Do sada je apel već rezultirao odlukom Evropske komisije o dodjeli zemljama zapadnog Balkana 38 miliona eura pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje, a zemljama zapadnog Balkana je odobreno i učešće u programu zajedničke javne nabavke zaštitne medicinske opreme, koji je organizovala Evropska komisija”, saošteno je iz kabineta Denisa Zvizdića.

U saopštenju se navodi da je, pored toga, Evropska komisija odlučila preusmjeriti već alociranih 374 miliona eura iz IPA fondova za ekonomski oporavak zemalja zapadnog Balkana, što je takođe jedna od traženih mjera iz apela.

“Predsjedavajući Zvizdić je informisan da će 21. aprila biti održana sjednica Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTA) na kojem će biti razmotrena mogućnost uključivanja regiona zapadnog Balkana u EU+ šemu dozvole izvoza, što je još jedan važan korak proizašao iz apela upućenog 25. marta ove godine”, piše u saopštenju.

XS
SM
MD
LG