Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Čovjek nosi brile za skijanje, rukavice dok se vozi u podzemnoj željeznici tokom pandemije korona virusa, Toronto, Kanada, 31. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 1. april, 2020.:

Evropska komisija je pozvala članice da ne kažnjavaju građane trećih zemalja kojima su istekle vize, a koji nisu mogli da napuste Uniju zbog ograničenja transporta tokom epidemije korona virusa.

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano 160 novih slučajeva infekcije virusa korona, koji izaziva bolest COVID-19, čime je ukupan broj obolelih 1060 osoba, izjavila je na konferenciji za medije zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

“Saglasili su se da je u ovom trenutku potrebno sve političke razmirice ostaviti po strani, kako bi se kroz saradnju svih aktera omogućio zajednički efikasniji odgovor na pandemiju koronavirusa i ekonomske posljedice koje će pandemija izazvati", stoji u saopštenju iz Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Više medijskih udruženja u Srbiji oštro je kritikovalo nedavno usvojeni Zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se kao tačne i proverene informacije Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 smatraju samo one koje je objavio Krizni štab za suzbijanje te bolesti.

Kompanija Henkel Srbija objavila je da će svoju fabriku u Kruševcu zatvoriti na dve nedelje, u cilju zaštite zdravlja i bezbednosti svojih zaposlenih tokom epidemije virusa korona.

Pandemija COVID-19 najveći je izazov za svijet još od Drugog svjetskog rata, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

U Beogradu će do subote početi opremanje još tri improvizovane bolnice - u Hali sportova, Pioniru i Štark areni, koje će biti predate vojsci na upravljanje, izjavio je u sredu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić izjavio je u sredu da građani koji osete simptome koji upućuju na korona virus kao što su suvi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave najbližem domu zdravlja gde će biti pregledani i biće ili vraćeni u kućnu izolaciju ili upućeni na bolničko lečenje.

"Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab", navodi se u Zaključku Vlade od 28. marta, a koji je objavljen u Službenom glasniku od utorka.

"Proćićemo dve vrlo teške nedelje. To su dve vrlo, vrlo bolne nedelje", rekao je sinoć Tramp na konferenciji za novinare iz Bele kuće pozivajući svakog Amerikanca da bude spreman za teške dane koji dolaze.

U Kini je zabeleženo 36 novih slučajeva zaraženih korona virusom, saopštila je danas Nacionalna zdravstvena komisija, dan pošto je objavila da će asimptomatični slučajevi od sada biti uključeni u zvaničan bilans o broju zaraženih.

XS
SM
MD
LG