Dostupni linkovi

EK: Ne kažnjavati građane kojima su istekle vize


Zgrada Evorpske komisije u Briselu, arhivska fotografija
Zgrada Evorpske komisije u Briselu, arhivska fotografija

Evropska komisija je pozvala članice da ne kažnjavaju građane trećih zemalja kojima su istekle vize, a koji nisu mogli da napuste Uniju zbog ograničenja transporta tokom epidemije korona virusa.

Taj predlog nalazi se u okviru smernica za primenu privremenih ograničenja putovanja koja nisu od ključnog značaja u EU, a koje su upućene graničnim službama članica.

Sve članice, sa izuzetkom Irske, i zemlje Šengena primenjuju meru ograničenja putovanja u EU, koju je ranije ovog meseca predložila predsednica EK Ursula fon der Lajen.

Komisija je objavljenim smernicama želela da odgovori na preporuke Fronteksa i Centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Smernice se odnose i na pomoć u vraćanju Evropljana iz inostranstva, minimalni nivo usluge izdavanja viza u konzulatima i ambasadama članica EU u inostranstvu, kao i na teškoće sa prekoračenjem boravka zbog ograničenih putovanja.

Takođe, u tom dokumentu se određuju i kategorije putnika koji neće moći da putuju, a to su oni koji predstavljaju zdravstveni rizik. Za razliku od njih dozvolu putovanja dobiće državljani EU koji se vraćaju kućama.

Za putnike iz zemalja van EU, Komisija je utvrdila koje kategorije ljudi mogu da odstupe od pravila i da putuju u Uniju. To su zdravstveni radnici, diplomate, putnici u tranzitu i osobe koje žele da podnesu zahtev za međunarodnu zaštitu, prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG