Dostupni linkovi

Odluka Vlade Srbije: Izjave o korona virusu daje samo Krizni štab


Ilustrativna fotografija

Vlada Srbije donela je odluku da je za sve informacije u vezi sa koronavirusom isključivo zadužen Кrizni štab na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić.

"Sva obaveštenja javnosti daje predsednica Vlade ili lica koje ovlasti Krizni štab", navodi se u Zaključku Vlade od 28. marta, a koji je objavljen u Službenom glasniku od utorka.


U Zaključku se kaže da svi gradonačelnici, predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave sve informacije u vezi sa novim virusom u njihovim mestima šalju isključivo i samo Kriznom štabu.

Isto treba da rade i sve zdravstvene ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koje obavljaju zdravstvenu delatnost.

Vlada upozorava da se sva obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama data od strane "neovlašćenih lica" ne mogu smatrati "tačnim i proverenim", a prema onima koji takva obaveštenja daju moguća je primena "propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja".

Kritike iz redova opozicije

Opozicioni Pokret slobodnih građana (PSG) ocenio je da je Vlada Srbije "uvođenjem cenzure" u vanrednom stanju postavila temelj za progon slobodnih novinara.

"PSG oštro osuđuje zaključak Vlade Srbije kojim se za obaveštavanje javnosti u vezi sa korona virusom ovlašćuje isključivo Krizni štab, dok se za pružanje informacija od strane drugih lica predviđa mogućnost krivičnog sankcionisanja", naveo je PSG u saopštenju.

Taj pokret je ukazao da je neophodno stati na put lažnim vestima koje se svakodnevno pojavljuju u javnosti, pre svega u tabloidima, ali da uvođenje cenzure ne predstavlja rešenje već produbljivanje problema na taj način što se dodatno otežava i ograničava pristup informacijama.

OVu odluku kritikovala su i novinarska udruženja u Srbiji.

Kako javlja agencija Beta, odluka Vlade Srbije kojom je nadležnim zdravstvenim ustanovama kao i lokalnim kriznim štabovima za praćenje širenja korona virusa zabranjeno da obaveštavaju javnost o broju obolelih i smeštenih u bolnice, naišla je na kritike u delu opozicije u Kragujevcu.

"Ovo je još jedna u nizu nezakonitih odluka Vlade Srbije", rekao je za “Glas Šumadije” predsednik Pravnog saveta opozicione Narodne stranke advokat Vladimir Gajić.

On je dodao da "uspostavljaju cenzuru kako bi kontrolisali odnosno ograničili da informacije od javnog interesa stignu do građana".

Kazao je da je pored zdravlja u Srbiji ugrožena i elementarna demokratija.

Upozorio je na poslednju tačku Zaključka u kojoj se "nalazi i pretnja neposlušnima krivičnim progonom" i to ocenio kao "skandal".

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Kragujevcu Ivan Dubljanin izjavio je za “Glas Šumadije” da ovom odlukom samo državni funkcioneri imaju pravo na istinu “i da nam je prenesu u formi i na način na koji oni to žele i ako smatraju za potrebno”.

"Više nije moguće ni da im postavimo pitanje. Više nemamo pravo da znamo ko je od naših sugrađana zaražen, koliko nas je testirano, ko je preminuo", rekao je Dubljanin.

NKD: Centralizacija informisanja urušava poverenje građana

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša izrazila je zabrinutost zbog zaključka Vlade Srbije, i ocenila da se takvim postupkom "gubi na efikasnosti celog procesa prikupljanja i objavljivanja informacija, a takođe se stvara bojazan u javnosti da je cilj mere kontrola nad procesom informisanja građana, što ne doprinosi izgradnji poverenja u objavljene informacije".

"Lokalne redakcije, a samim tim i njihova publika, dovode se i formalno (a do sada je bilo samo faktički) u situaciju još slabije informisanosti. To će dovesti do potpunog prekida komunikacije između lokalnih zvaničnika i stručnjaka prema medijima, pa se bojimo da će, u nedostatku relevantnih lokalnih informacija, građani još više verovati lokalnim glasinama koje se u ovakvoj situaciji masovno šire i izazivaju stresove i paniku", istakli su u NKD-u.

XS
SM
MD
LG