Dostupni linkovi

Ministarstvo zdravlja Srbije: Građani sa simptomima ubuduće u Dom zdravlja


Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Berislav Vekić izjavio je u sredu da građani koji osete simptome koji upućuju na korona virus kao što su suvi kašalj, bol u grlu ili povišena temperatura, treba da se jave najbližem domu zdravlja gde će biti pregledani i biće ili vraćeni u kućnu izolaciju ili upućeni na bolničko lečenje.

On je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) objasnio da više nema pozivanja brojeva telefona, već čim osete tegobe građani mogu da krenu ka domu zdravlja, a ambulante će raditi od 7.00 do 22.00.

"Uočili smo da se pacijenti kasno jave lekaru, tek posle tri ili četiri dana od kada osete temperaturu, što dodatno komplikuje situaciju. Otvaranjem takozvanih COVID ambulanti pri svakom domu zdravlja želimo da smanjimo priliv pacijenata ka Infekivnoj klinici, bolnici Dragiša Mišović i Zemunskoj", rekao je Vekić.

Dodao je da su se medicinski radnici obučili u poslednje dve nedelje za postupanje u ovakvim situacijama i da će nakon pregleda lekara, eventualnog rentgena ili analize krvi biti doneta odluka o daljem lečenju.

Vekić je kazao da kretanje posle 17 časova u takvim slučajevima neće biti problem i da će građani u ambulanti dobiti odgovarajuću dokumentaciju kako bi mogli da se vrate kućama.

Za one koji tegobe osete nakon 22.00 ostaje da mogu da odu na Infektivnu kliniku, rekao je Vekić.

U Srbiji je, prema aktuelnim podacima, registrovano ukupno 900 osoba pozitivnih na virus korona, a premnila je 21 osoba.

XS
SM
MD
LG