Dostupni linkovi

Novinarska udruženja Srbije traže povlačenje Vladinog zaključka o informisanju


Vlada ovakvom odlukom narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje, smatraju u NUNS-u

Više medijskih udruženja u Srbiji oštro je kritikovalo nedavno usvojeni Zaključak Vlade Srbije o informisanju u vreme pandemije COVID-19, kojim se kao tačne i proverene informacije Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 smatraju samo one koje je objavio Krizni štab za suzbijanje te bolesti.

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je Vladu da povuče Zaključak, navodeći da to udruženje razume brigu Vlade Srbije zbog netačnih informacija u vezi sa pandemijom, ali ističe da i lokalne vlasti, kao i stručnjaci iz opština i gradova, treba da odgovaraju na sva pitanja i iscrpno obaveštavaju javnost o zarazi.

“UNS shvata da su lokalne samouprava dužne da sve važne informacije usmeravaju i ka centralnom kriznom štabu, ali da te informacije moraju da budu dostupne lokalnim medijima i građanima upravo zbog sprečavanja glasina i netačnih informacija”, navodi se u saopštenju UNS-a.

UNS ponovo podseća da je uloga novinara i medija da obezbede pravovremeno i tačno izveštavanje, a zaključak Vlade takvo izveštavanje onemogućava. Centralizovanje informacija može dovesti do širenja neproverenih vesti i izazivanja straha i zato pozivamo Vladu da zaključak hitno stavi van snage i omogući svim novinarima u Srbiji da dobiju informacije od najbliže zdravstvene institucije.

Vlada Srbije je 28. marta donela Zaključak, po kome je za obaveštavanje javnosti o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje COVID-19 zadužen Krizni štab za suzbijanje te zarazne bolesti, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije.

"Sva obaveštenja daje ona ili lica koje ovlasti Krizni štab", navela je Vlada Srbije u Zaključku, koji je u utorak 31. marta objavljen u Službenom glasniku.

NDNV: Vlada unela konfuziju

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je u sredu da zahteva od Vlade Srbije da pod hitno razjasni “konfuziju koju je unela u javnost”. NDNV navodi da “medijska zajednica i javnost Srbije otvoreno sumnjaju da je reč o pokušaju uvođenja cenzure javnog informisanja”.

“U pravnom sistemu Republike Srbije već postoje mere kojima se može ograničiti sloboda izražavanja zarad sprečavanja širenja lažnih vesti i dezinformacija. Očekivano bi bilo da nadležni državni organi, primenom postojećih zakonskih rešenja, krenu u borbu protiv lažnih vesti i dezinformacija, a ne da Vlada donosi poseban Zaključak”, saopštio je NDNV.

NDNV ocenjuje da je neobično što je tim Zaključkom Vlada za obaveštavanje javnosti o stanju i posledicama pandemije ovlastila isključivo Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Korona virus, objašnjenje za djecu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

“Sada se postavlja pitanje šta to znači? Da li mediji mogu da objavljuju istinite informacije, do kojih su došli istraživačkim radom, a koje nisu saopštene od strane Kriznog štaba? Ili će se - apsurdno - sve informacije do kojih mediji dođu iz drugih izvora a ne od Kriznog štaba smatrati netačnim i neproverenim? Na osnovu čega je uvedena pretpostavka da su tačne samo one informacije koje dolaze od Kriznog štaba, dok informacije iz drugih izvora nisu tačne ili su neproverene, bez obzira da li odgovaraju činjenicama ili ne?”, pita NDNV.

Ovo udruženje upozorava da, postoji opasnost da novinari mogu da odgovaraju zbog krivičnog dela Izazivanje panike i nereda, samo zbog toga što informacija, iako je istinita i odgovara činjenicama, nije dobijena od Kriznog štaba,

“Vlada navodi i da za prenošenje obaveštenja datih od strane neovlašćenih osoba, postoji mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja. Ako postoji samo mogućnost, da li to znači da će nadležni organi moći arbitrarno da odlučuju kada će primenjivati propise?”, pita u saopštenju NDNV.

Bodrožić: Krizni štab kao cenzorska služba

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić ocenio je da Vlada ovakvom odlukom narušava Ustavom garantovano pravo na potpuno i blagovremeno obaveštenje o pitanjima od javnog značaja i Krizni štab postaje nekakva centralna cenzorska služba, koja ograničava i uskraćuje protok informacija ka javnosti.

"U uslovima epidemije koja je raširena na sve strane pogrešno je lokalnim i okružnim štabovima ili predstavnici zdravstvenih ustanova zabraniti da direktno, preko lokalnih medija plasiraju važne i proverene informacije i obavezati ih da čekaju proveru i dozvolu centralnog Kriznog štaba", izjavio je Bodrožić za agenciju Beta.

Dodao je da će tako gradjani van Beograda ostati uskraćeni za neophodne informacije i podatke ili će ih dobiti sa zakašnjenjem, što obesmišljava pravovremeno informisanje javnosti.

"Ako lokalni mediji ostanu bez relevantnih izvora i sagovornika, oni ne samo da neće moći da pravovremeno i tačno informišu, već neće moći ni da demantuju dezinformacije koje se svakim danom šire društvenim mrežama", rekao je predsednik NUNS-a.

Fondacija ‘Slavko Ćuruvija’: Vlada ukinula medijsko izveštavanje

Fondacija “Slavko Ćuruvija” saopštila je da zahteva od Vlade Srbije da omogući blagovremeno informisanje svih građana u lokalnim sredinama u Srbiji o pitanjima vezanim za situaciju sa pandemijom novog korona virusa u svojim zajednicama, kao i o merama koje lokalne samouprave preduzimaju u zaštiti stanovništva.

U saopštenju Fondacije je ocenjeno da Vlada Srbije svojim zaključcima ne bi smela ni da ograničava novinarska istraživanja, kao ni društveni dijalog o pandemiji, njenim posledicama i stavovima o upravljanju trenutnom krizom. Naglašavaju da se zaključkom kojim se kao jedini izvor informacija o pandemiji određuje Krizni štab praktično ukida medijsko izveštavanje, a medijima dodeljuje ulogu razglasa isključivo onih informacija i stavova koje Vlada sama želi da pruži građanima.

"Dosledna primena Zaključka onemogućava novinare da proveravaju istinitost i relevantnost informacija koje saopštava Krizni štab. Istovremeno, Vlada suspenduje Ustav Srbije i međunarodne konvencije koje su garanti ljudskih prava, pa i prava na slobodu informisanja", dodaje se. Ističu da su tim zaključkom posebno ugroženi građani u 174 opština i gradova u Srbiji, čiji su novinari i do sada imali problema u dolaženju do informacija o stanju i merama borbe protiv pandemije u lokalnim sredinama.

XS
SM
MD
LG