Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Pripadnici Kraljevske garde nose zaštitne maske, Madrid, Španija, 30. mart, 2020.
Pripadnici Kraljevske garde nose zaštitne maske, Madrid, Španija, 30. mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 30. mart, 2020.:

Italija, koja je jedna od zemalja osnivača Evropske unije, pozvala je Uniju da se suoči sa izazovima koje postavlja pandemija korona virus.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u saopćenju objavljenom danas, pozvalo je entitetske krizne štabove da ujednače pristup prema svim kategorijama stanovnika, odnosno da poštuju Zakon o zabrani diskriminacije te spriječe diskriminaciju prema dobnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi prilikom donošenja mjera.

Gradski štab za vanredne situacije u Beogradu doneo je odluku da se objekti Beogradska arena, hala Aleksandar Nikolić (nekadašnji Pionir) i Hala Ranko Žeravica (Hala sportova u Novom Beogradu) pripreme za privremene bolnice u koje će biti smeštani pacijenti oboleli od korona virusa sa lakšim simptomima, izjavio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, jer se nisu pridržavali samoizolacije po povratku iz posete Mađarskoj u vreme vanrednog stanja.

Motorna korporacija Tojota saopštila je 30. marta da će njene fabrike automobila u Evropi obustaviti proizvodnju najmanje do 20. aprila, zbog nove epidemije korona virusa.

Japan ne planira da proglasi vanrednu situaciju radi usporavanja pandemije virusa korona, saopštio je portparol japanske Vlade Jošihide Suga.

Vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin (71), episkop valjevski, preminuo je u noći sa nedelje na ponedeljak (29. na 30. mart) u Kliničko–bolničkom centru "Dragiša Mišović" u Beogradu, gde se nalazio na lečenju od COVID-19, javila je Radio-televizija Srbije.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija prijavila je danas još 31 novoobolelih od kovid-19, među kojima je samo jedna osoba lokalno inficirana, dok su ostali nedavno stigli iz inostranstva.

U sklopu mera za borbu protiv širenja korona virusa, u Sloveniji je od ponoći na snazi odluka vlade po kojoj građani ne smeju da napuštaju područje opštine u kojoj žive, uz izuzetke poput odlaska na posao.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da je devet vojnika koji su inficirani na severu Srbije dok su kontrolisali građane prilikom prelaska granice dobro i da se nada njihovom brzom oporavku.

Fudbalsko prvenstvo Belorusije nastavljeno je uprkos pandemiji koronavirusa, zbog koga je taj sport, ali i svi drugi zaustavljen širom sveta. Većina evropskih zemalja je u karantinu, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije zabrinut. Čak je građanima predložio da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp preporučio je da ljudi ostanu kod kuća još 30 dana, do 30. aprila, jer se koronavirus širi Sjedinjenim Državama. Prva preporuka koju je doneo je trebalo da istekne sutra, a odnosila se na zaposlene u državnim organima da rade od kuće 15 dana.

XS
SM
MD
LG