Dostupni linkovi

Belorusi igrali fudbalsko prvenstvo i ovog vikenda, Lukašenko: Ovde nema virusa


Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko
Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

Fudbalsko prvenstvo Belorusije nastavljeno je uprkos pandemiji koronavirusa, zbog koga je taj sport, ali i svi drugi zaustavljen širom sveta. Većina evropskih zemalja je u karantinu, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije zabrinut. Čak je građanima predložio da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

Beloruska Premijer liga je za vikend završila drugo kolo.

Lokalni derbi igran u subotu FK Minsk - Dinamo Minsk privukao je pažnju, a na stadionu u prestonici Belorusije bilo je tri hiljade navijača.

"Tako se dogodilo da je ovaj derbi bio praktično jedina zvanična fudbalska utakmica u tom trenutku na zemlji", navodi se u izveštaju Dinama posle poraza od gradskog rivala rezultatom 3:2.

Belorusija ima manje od 100 slučajeva zaraženih koronavirusom, a mrtvih nema u ovoj državi koja ima oko devet i po miliona stanovnika.

Fudbalski savez Belorusije je saopštio da je preuzeo mere predostrožnosti kako bi se omogućile utakmice.

"Preduzeli smo sve mere koje preporučuje ministarstvo sporta. Svi koji su u kontaktu sa navijačima su snabdeveni rukavicama", izjavio je portparol Saveza Aleksadar Alejnik.

Nastavak beloruskog prvenstva osigurala je emitovanje utakmica uživo u 10 zemalja.

Portparol Dinamo Minska Aleksandar je rekao da se nada da će međunarodna pažnja pomoći igračima tog kluba da postanu odgovorniji nakon dva poraza na početku takmičenja.


Šestorica srpskih fudbalera igrali su za vikend u Belorusiji: Danijel Stojković (Neman), Milan Joksimović (Gorodeja), Igor Ivanović (Šahtjor Soligorsk), Marko Pavlovski (Dinamo Minsk), Aleksandar Filipović i Nemanja Milić (BATE).

Pored beloruskog prvenstva, utakmice nacionalnog prvenstva na svetu su se ovog vikenda igrali samo još u Nikaragvi.

Tokom vikenda je osim toga igrano nekoliko prijateljskih utakmica.

Većina evropskih zemalja je u karantinu, a predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nije zabrinut. Čak je građanima predložio da piju votku kako bi se borili protiv bolesti.

"Apsolutna je glupost zatvarati državne granice. Panika nam može nauditi više od samog virusa," kazao je Lukašenko.

Predsednik je predložio da umesto panike, njegovi građani trebaju piti votku, dva puta nedeljno odlaziti u saunu i da nastave da rade na svojim farmama jer "traktor može sve da izleči".

"Bolje je umreti stojeći nego živeti na kolenima", rekao je u subotu lokalnoj televiziji nakon hokejaške utakmice. "Ovde nema virusa. Ne vidim ih," poručio je Lukašenko.

XS
SM
MD
LG