Dostupni linkovi

Poslanici EU traže hitan odgovor na dezinformacije o korona virusu


Grupa poslanika Evropskog parlamenta (EP) pisalo je čelnicima institucija EU i od njih zatražilo da pojačaju odgovor na ruske i kineske, kako navode, kampanje dezinformisanja čiji je cilj potkopavanje reakcije tog bloka na pandemiju koronavirusa.

U pismu datiranom na 27. mart, u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, traži se od predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Ursula von der Leyen),predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela (Charles Michel) i evropskog šefa za spoljnu politiku Žozefa Borela (Josep Borrell) da "hitno predlože fokusiranu akciju naspram instrumentalizacije trenutne krize od strane zemalja sa nerpijateljskim geopolitičkim ambicijama“.

Pismo je potpisalo 39 poslanika Evropskog parlamenta i u njemu se navodi da su “ozbiljno zabrinuti zbog trenutnih dezinformacijskih i propagandnih napora koji dolaze naročito iz Kine i Rusije”.

“Većini nas, posmatrajući situaciju, jasno je da se pokušava potkopati Evropska unija i usadi nepoverenje lokalnog stanovništva i evropskih suseda prema EU, njenim demokratskim vrednostima i institucijama“, navode, između ostalog evropski parlamentarci u pismu čelnicima EU.

Oni su naveli da kao odgovor da žele efikasniju pomoć svim državama članicama, posebno onima koji su najviše pogođeni, Italiji, Španiji, regionima u Francuskoj, kao i susedima EU i partnerskim zemljama.

“Takve mere trebalo bi da prevazilaze finansijske instrumente i da uključuju opipljivu i vidljivu pomoć, poput uvoza opreme i kvalifikovanog osoblja i prihvatanja pacijenata”, navode potpisnici pisma.

Oni su pozvali na stratešku i sistematsku strategiju transparentnosti i komunikacije kako bi se istakla takva pomoć da bi se, kako su naveli, sprečile dezinformacije i kako bi se signaliziralo građanima EU da je solidarnost moguća, da postoji i da je izvodljiva.

Takođe, pozvali su i na strategiju suočavanja i prepoznavanja geopolitičke stvarnosti u doba krize kojom bi se, kako su napisali, prepoznali i ublažili pokušaji stranih vlada da iskoriste krizu COVID 19 na štetu EU.

Prethodno su i ćelnici EU Von der Lajen i Šarl Mišel tražili od Žozefa Borela da koordiniše evropski odgovor na kampanje dezinformacija usmerene na EU tokom pandemije ali do sada nije predstavljena jasna strategija i nema novih sredstava za njene strateške komunikacijske timove.

Borel je na svom zvaničnom Tviter nalogu napomenuo da se, kako je napisao, širenjem dezinformacija igra životom ljudi i na blogu koji je prošle nedelje objavljen na internetskoj stranici Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) naveo da postoji globalna bitka narativa u kojoj je tajming presudni faktor i dodao da, kako je rekao, “Kina agresivno gura poruku da je, za razliku od Sjedinjenih Američkih Država, odgovoran i pouzdan partner”

U borbi narativa videli smo i pokušaje diskreditacije EU kao takve, saopštio je Borel, i neke slučajeve gde su Evropljani stigmatizovani kao da su svi nosioci virusa.

Dezinformacije o pandemiji korona virusa došle su do izražaja poslednjih nedelja, što se vidi i u dokumentu EEAS koji je “procureo” tokom marta u kojem se navodi da su se mediji naklonjeni Kremlju istakli u širenju dezinformacija o korona virusu, “sa ciljem da pogoršaju krizu javnog zdravlja u zapadnim zemljama, posebno podrivajući javno poverenje u nacionalnim sistemima zdravstvene zaštite“.

Radna grupa EEAS koja nadgleda ruske dezinformacije (East Strat Com Task Force) u svojoj javnoj bazi podataka prikupila je 80 slučajeva dezinformacija povezanih sa korona virusom i primetila da se taktika proruskih izvora razvijala.

Kako se navodi u dokumentu EEAS od 22. januara, oni se ne pojavljuju kao autori dezinformacija, već jednostavno pojačavaju teorije koje potiču iz Kine i Irana, ili među krajnje desnim grupama u Sjedinjenim Američkim Državama.

XS
SM
MD
LG