Dostupni linkovi

Ministarstvo BiH: Spriječiti diskriminaciju u vrijeme pandemije


Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u saopćenju objavljenom danas, pozvalo je entitetske krizne štabove da ujednače pristup prema svim kategorijama stanovnika, odnosno da poštuju Zakon o zabrani diskriminacije te spriječe diskriminaciju prema dobnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi prilikom donošenja mjera.

Posebno je navedeno postupanje prema maloljetnicima i osobama starijim od 65 godina.

Iz Ministarstva se prenosi stav međunarodnih institucija za zaštitu ljudskih prava da mjere koje države preduzimaju u vrijeme vanrednog stanja izazvanog globalnom pandemijom korona virusa, moraju biti u skladu s nacionalnim ustavima i međunarodno-pravnim standardima, vodeći računa o očuvanju suštine demokratskog poretka i zaštite ljudskih prava.

„Visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet pozvala je sve države članice da stave ljudska prava na centralno mjesto prilikom davanja odgovora na aktuelnu krizu. Navela je da je od presudnog značaja da se karantin i druge mjere za suzbijanje širenja koronavirusa provode u skladu sa standardima ljudskih prava i na način koji je neophodan i proporcionalan procijenjenom riziku“, navodi se u saopćenju za javnost Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Takođe se podsjeća na prošlosedmično pismo generalne sekretarke Vijeća Evrope Marije Pejčinović Burić upućeno mađarskom premijeru Viktoru Orbanu u kojem se potcrtava da „neograničeno i nekontrolisano vanredno stanje ne može garantovati da će principi demokratije biti očuvani i da će mjere ograničenja ispuniti zahtijevane uvjete proporcionalnosti i neophodnosti“.

Saopćenjem su se oglasili i UN eksperti za ljudska prava koji su pozvali države da izbjegavaju prekomjerne sigurnosne mjere kao odgovor na širenje zaraze koronavirusom, navodi se u objavi proslijeđenoj medijima iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

XS
SM
MD
LG