Dostupni linkovi

Italija traži solidarnost EU tokom pandemije


Italija, koja je jedna od zemalja osnivača Evropske unije, pozvala je Uniju da se suoči sa izazovima koje postavlja pandemija korona virus.

"Bez solidarnosti, veze i razlozi zajedničkog postojanja padaju u vodu", rekao je predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli koji je u intervjuu dnevniku "Korijere dela sera" dodao i da je "takođe tačno da se Evropa kali kroz krize sa kojima se suočava".

Sasoli smatra da "Evropa može da bude jača" pod uslovom da zemlje shvate da ne mogu izaći iz sadašnje krize radeći svaka za sebe.

"Mislim da neke zemlje nisu uočile razmere katastrofe koja nas vreba i ne shvataju ozbiljnost situacije po sopstvenu privredu", rekao je Sasoli.

Bivši predsednik Evropske komisije Žak Delor je takođe upozorio da "izostanak evropske solidarnosti predstavlja smrtnu opasnost po Evropsku uniju".

"Evropski projekat rizikuje da propadne. Jasno je da će, ukoliko se ekonomske razlike među evropskim zemalja povećaju i ukoliko kriza poveća razlike među evropskim zemalja, umesto da ih smanji..., biti veoma teško očuvati evropski projekat", rekao je danas evropski komesar za ekonomiju Paolo Đentiloni.

Đentiloni je istakao i da rešenje treba naći "neizbežno kroz dijalog s Nemačkom, bez koje se neće postići kompromis".

Italijanski premijer Đuzepe Konte je danas u intervjuu španskom listu "Pais" ukazao da nije reč o ekonomskoj krizi, već o zdravstvenoj. "Ovo je istorijski izazov za čitavu Evropu", rekao je on.

Konte je dodao da Italija ne traži podelu javnog duga jer će taj dug ostati svakoj zemlji.

"Ovo je trenutak za uvođenje instrumenta zajedničkog evropskog duga koji će nam omogućiti da pobedimo u ovom ratu (protiv virusa) što je moguće brže i da pokrenemo privredu", rekao je italijanski premijer.

Evropski samit u četvrtak završen je bez rezutata, a donošenje eventualne odluke je odloženo za dve sedmice.

U Italiji je 97.689 lica zaraženo korona virusom, a preminulo je 10.779.

XS
SM
MD
LG