Dostupni linkovi

Krivična prijava protiv Vučića i Malog zbog izbegavanja samoizolacije


Aleksandar Vučić i Siniša Mali, jedna od prošlogodišnjih fotografija

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava podneo je krivičnu prijavu protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra finansija Siniše Malog zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima za vreme epidemije, jer se nisu pridržavali samoizolacije po povratku iz posete Mađarskoj u vreme vanrednog stanja.

U saopštenju te organizacije se navodi da su Vučić i Mali 22. marta bili u poseti Mađarskoj ali da se po povratku nisu pridržavali mera samoizolacije koja se odnosi na sve građane koji dolaze u Srbiju.

Kao dokaz za te optužbe navode se javno dostupne informacije o toj poseti objavljene u domaćim medijima.

BLOG uživo o korona virusu

Toplički centar za demokratiju i ljudska prava predlaže da se Vučiću i Malom odredi pritvor jer njih pojavljivanje u javnosti ukazuje da bi u kratkom vremenskom periodu mogli da ponove to krivično delo.

"Predlažemo da prijavljena lica budu osuđena na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od tri godine, budući da se radi o licima koja kroz sredstva javnog informisanja pozivaju građane da se pridržavaju mera samoizolacije a sami krše te iste mere", dodaje ta organizacija.

U Srbiji je do sada 741 osoba zaražena korona virusom, a 13 ljudi je preminulo od posledica COVID-19, bolesti koju virus izaziva.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19 jer se virus proširio u 177 država i teritorija.

XS
SM
MD
LG