Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije korona virusa na Radiju Slobodna Evropa


Beograd noću, prazne ulice tokom policijskog sata, mart, 2020.
Beograd noću, prazne ulice tokom policijskog sata, mart, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije korona virusa u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji korona virusa.

Pregled tekstova i vijesti za 26. mart, 2020.:

Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje usvojilo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, koja će kao prijedlog ići na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Jednu tužbu je podneo je 46-godišnji muškarac iz pariske regije koji se zarazio virusom, rekao je njegov advokat Francuskom info radiju.

Spor oko odgovora na pandemiju korona virusa jedan je od razloga zbog kojih je kosovskom premijeru Aljbinu Kurtiju parlament uskratio poverenje, ali kritičari kažu da je ulogu u tome imala i američka diplomatija, piše Njujork tajms (NYT).

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da će policija ispitati slučaj lažne informacije o potpunoj blokadi grada na Vrbasu, što je dovelo do, kako kaže, nove navale na trgovine.

Javni servis Radio-televizije Crne Gore (RTCG) odbio je zahtjev Mitropolije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori (SPC) da prenosi bogosluženja u periodu Vaskršnjeg posta dok traje mjera Vlade da se vjerski obredi u Crnoj Gori mogu obavljati isljučivo bez prisustva građana.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da će Srbija nastaviti da evakuiše građane iz inostranstva za vreme pandemije korona virusa.

Uprava carina Srbije saopštila je da nije tačno da su respiratori namenjeni Crnoj Gori zaustavljeni na granici sa Srbijom.

Radi se o novcu Svjetske banke koji će biti upotrebljen, kako je navedeno, za finansiranje hitnog odgovora na korona virus. Konačna raspodjela sredstava će biti utvrđena prije ili tokom pregovora.

Ministarstvo pravde uputilo je dopis sudovima koji će voditi postupke protiv osoba koje su prekršile mere samoizoilacije, da se ta suđenja organizuju preko video linka.

"U Кliničkom centru Vojvodine se leči 14 pacijenata zaraženih korona virusom. Iako je to stanje nepromenjeno od juče (25.03.), prema zvaničnom izveštaju i izveštaju Instituta za javno zdravlje Vojvodine, Novi Sad je potencijalno najugroženiji grad posle Beograda, Niša i Valjeva", kazao je danas predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Od ukupnog broja najviše zaraženih je u Tuzima 26, slijedi Podgorica sa 25 indiciranih osoba.

XS
SM
MD
LG