Dostupni linkovi

BiH uzima od Svjetske banke kredit za borbi protiv koronavirusa


Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, na redovnoj sjednici, podržala je inicijativu za kredit od 20 miliona dolara kao odgovor na epidemiju korona virusa.

Radi se o novcu Svjetske banke koji će biti upotrebljen, kako je navedeno, za finansiranje hitnog odgovora na korona virus. Konačna raspodjela sredstava će biti utvrđena prije ili tokom pregovora.

Predložene oblasti finansiranja povezanih sa COVID-19 su medicinski materijal i oprema, kompleti za testiranje, bolnička oprema, pripravnost, gradnja kapaciteta i zdravstvenih objekata za hitnu medicinsku pomoć, obuka, uklanjanje medicinskog otpada, diskusije u zajednici i diseminacija inafomacija stanovništvu, hitna podrška u hrani, hitne isplate socijalnih primanja/podrške, isplate za prekovremeni rad i rizik za rad medicinskog osoblja koje radi u vanrednom stanju i provedba i monitoring projekta.

Cilj predložene hitne finansijske pomoći je pružanje podrške zemlji u njenom radu i davanju odgovora na prijetnju koju nameće COVID-19, kao i jačanje nacionalnih sistema javnozdravstvene pripravnosti.

S obzirom na potrebnu hitnost u djelovanju u brojnim područjima da bi se predvidjeli uticaji, ukazana je potreba i za dugoročnijim programom s obzirom na sistemske slabosti osnovnih javno-zdravstvenih funkcija, saopšteno je iz Vlade FBiH.

XS
SM
MD
LG