Dostupni linkovi

Carine Srbije demantuju da su zadržale respiratore namenjene Crnoj Gori


Klinika za infektivne bolesti u Podgorici
Klinika za infektivne bolesti u Podgorici

Uprava carina Srbije saopštila je da nije tačno da su respiratori namenjeni Crnoj Gori zaustavljeni na granici sa Srbijom.

"Naglašavamo da ni na jedan od dva prelaza ka Crnoj Gori koja trenutno funkcionišu (Gostun i Špiljani) nije stigao nijedan respirator", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se se promet robe sa Crnom Gorom odvija neometano.

Uprava carine Srbije nije dala dodatna pojašnjenja. Na upit RSE upućen Vladi Srbije, koja donosi uredbe o merama tokom vanrednog stanja, do objavljivanja ove vesti nismo dobili odgovor.

Prethodno je Amer Ramusović, portparol Fonda za zdravstveno osiguranje (FZD) Crne Gore izjavio za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je ova institucija naručila pet respiratora od predstavnika švedskog proizvođača koji ima sjedište u Srbiji. Po njegovim riječima, Srbija je zadržala tri uređaja, dok su dva ranije su stigla u Crnu Goru preko Hrvatske.

U saopstenju koje je kasnije danas dostavljeno medijima iz Fond za zdravstveno osiguranje (FZD) Crne Gore su pojasnili da su sporna tri respiratora proizvođača „Maquet-Getinge Group“ iz Švedske, a koja je za njihove potrebe trebala da uveze firma Farmont iz Danilovgrada.

Navode da ih je dobavljac obavijestio da u Beogradu prilikom preuzimanja respiratora” nijesu mogli da se odrade izvozni carinski papiri, jer je predmetna roba, tj. tarifni broj pod kojim se ta vrsta robe vodi, bila pod blokadom za izvoz. U međuvremenu, kako je predmetna roba bila pod blokadom za izvoz, ona je prodata drugoj kompaniji u Srbiji.“

Iz Fonda su pojasnili i da respiratori nijesu dolazila do srpske granice, već se roba nalazila na carinskom lageru u Beogradu.

XS
SM
MD
LG