Dostupni linkovi

BiH traži međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje


Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i šef Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH i šef Koordinacionog tijela za zaštitu i spašavanje

Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje usvojilo je Odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje, koja će kao prijedlog ići na Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH).

Kako je na konferenciji za novinare objasnio šef Koordinacionog tijela BiH, te ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, radi se o uobičajenoj proceduri kako bi se omogućio legalistički način dolaska svih humanitarnih roba i pomoći u BiH, koja se očekuju.

Radončić je rekao i da su usvojena dva dodatna zaključka, a to je da se od općinskih, kantonalnih, entitetskih i Brčko Distrikt štaba zatraži jedna vrsta suzdržanosti kada su u pitanju njihovi zahtjevi za korištenje resursa Oružanih snaga BiH (OS BiH). Ti se zahtjevi trebaju upućivati preko Ministarstva sigurnosti BiH.

„Mi ih molimo da kapacitete Oružanih snaga BiH u ovom trenutnku krize izbjegavamo da koristimo i da se što više oslanjamo na korištenje civilnih resursa“, rekao je Radončić.

Također, zatraženo je da se pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su na zadatku omogući da se mogu kretati 24 sata.

Radončić je rekao kako je u saradnji sa Vojinom Mitrovićem, ministrom komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, dogovorili da se promet kamiona mnogo brže odvija, kako bi izbjegli haotične gužve na graničnim prelazima prema Hrvatskoj i poslije prema BiH.

„Dogovaramo sa Republikom Hrvatskom, to je njihova inicijativa, mislim da i mi ovdje trebamo to uraditi da se ukinu svi malogranični prijelazi, jer oni svakako nisu u funkciji, nema sanitarnih pregleda i građani ne mogu da prelaze preko njih iz države u državu“, rekao je Radončić.

Radončić je pohvalio sve mjere koje poduzimaju entitetski krizni štabovi, te rekao kako su bolnice i zdravstveni radnici na najvećem ispitu u narednim danima.

XS
SM
MD
LG