Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Frizerka sa zaštitnom maskom u Kijevu nakon otvaranja poslije višemjesečnog karantina, 11. maj, Ukrajina
Frizerka sa zaštitnom maskom u Kijevu nakon otvaranja poslije višemjesečnog karantina, 11. maj, Ukrajina

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 12. maj, 2020.:

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov hospitalizovan je nakon testiranja na korona virus, prenosi portal Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u protekla 24 sata preminula je jedna osoba, a jedna je novozaražena korona virusom, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba FBiH.

U Sarajevu je održano protestno okupljanje turističkih agencija, hotelijera i prijevoznika. Okupilo se oko 40 predstavnika turističkih agencija i 30 prijevoznika putnika sa područja Federacije Bosne i Hercegovine.

Kineski grad Wuhan priprema planove za testiranje svog cjelokupnog stanovništva od 11 milijuna na COVID-19, navode državni mediji. Čini se da je plan u ranoj fazi, jer je za sve okruge u Wuhanu rečeno da dostave detalje kako bi se testiranje moglo obaviti u roku od 10 dana.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je zabrinut zbog organizovanja masovnih javnih političkih skupova u Srbiji jer su takva okupljanja "pouzdana mesta gde može doći do prenošenja virusa".

U požaru u bolnici u Sankt Peterburgu nastradalo je petero pacijenata koji su se na odjeljenju intenzivne njege liječili od korona virusa. Plamen je očito nastao uslijed kratkog spoja u ventilatoru, prenijele su ruske novinske agencije.

Vodeći američki medicinski stručnjak u borbi protiv epidemije korona virusa Entoni Fauči (Anthony Fauci) upozorio je da postoji rizik od prebrzog otvaranja ekonomije jer bi to moglo dovesti do "nepotrebne patnje i smrti".

Sjedinjene Države će optužiti Kinu da namjerava ilegalno doći do informacija vezanih za američka istraživanja i rad na vakcini protiv korona virusa, pišu američki mediji.

Oko 101 osoba pozitivna je na testu na korona virus nakon izbijanja klastera (virusno žarište) u klubovima četvrti Itaewon u južnokorejskoj prijestolnici, Seulu. Ovaj skok u broju novih slučajeva zaraze predstavlja ogroman izazov za mjere Južne Koreje koje su se dosad pokazale uspješnima.

XS
SM
MD
LG