Dostupni linkovi

Kon: Brinu me javni skupovi, to su pouzdana mesta za prenošenje virusa


Sa protesta u Beogradu ispred Skupštine Srbije, 11. maj
Sa protesta u Beogradu ispred Skupštine Srbije, 11. maj

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je zabrinut zbog organizovanja masovnih javnih političkih skupova u Srbiji jer su takva okupljanja "pouzdana mesta gde može doći do prenošenja virusa".

On je za Prvu televiziju ocenio da javna okupljanja u većem broju poput jučerašnjeg (11. maj) ispred Skupštine Srbije, "ne mogu proći bez posledica" koje će se po njegovim rečima, videti za sedam do deset dana.

"Rizik se tu drastično povećava. Da li su skupovi politički ili nisu, virusu je sasvim svejedno. Ako ima mogućnost za prenos, on će je iskoristiti", kazao je Kon.

Najavio je da će na današnjoj sednici (12. maj) Kriznog štaba izraziti zabrinutost zbog organizovanja takvih skupova ali i dodao da odgovornost što se mere ne sprovode, nije na stručnjacima.

Ocenio je da su brojke u vezi sa epidemijom korona virusa u Srbiji dobre ali i da ponašanje građana nije u skladu sa trenutnom situacijom.

"Sasvim je pouzdan podatak da je virus u cirkulaciji, drugo je što se sve više spušta i to je jako dobro", rekao je Kon i dodao da je možda neophodno da se u Srbiji uvede obavezno nošenje maski.

Kordoni policije između pristalica vlasti i opozicije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:18 0:00

XS
SM
MD
LG