Dostupni linkovi

Vodeći američki epidemiolog Fauči: Prebrzo otvaranje ekonomije donosi rizik


Entoni Fauči na pres-konferenciji u Bijeloj kući, 31. mart
Entoni Fauči na pres-konferenciji u Bijeloj kući, 31. mart

Vodeći američki medicinski stručnjak u borbi protiv epidemije korona virusa Entoni Fauči (Anthony Fauci) upozorio je da postoji rizik od prebrzog otvaranja ekonomije jer bi to moglo dovesti do "nepotrebne patnje i smrti", prenio je New York Times, javlja Reuters.

Komentari su objavljeni u vrijeme kada je SAD zabilježio 1,35 miliona zaraženih i više od 80.000 umrlih osoba. Širom svijeta inficirano je blizu 4,2 miliona ljudi, a umrlo je više od 285.000.

"Ako preskočimo kontrolne tačke u preporukama za ponovno otvaranje Amerike, postoji opasan rizik od višestrukog rasplamsavanja epidemije širom zemlje", rekao je Fauči.

Dodao je da će to rezultovati ne samo "nepotrebnom patnjom i umiranjem" nego će i unazaditi pokušaje da se život normalizuje.

Fauči je rekao da je opasnost od preranog otvaranja ekonomije njegova glavna poruka za Komitet za zdravlje, obrazovanje, rad i penzije pri Senatu SAD-a, pred kojim će svjedočiti.

Blizak savjetnik predsjednika SAD-a Donalda Trampa (Trump) i njegov zet Džared Kušner (Jared Kushner) rekao je Foxs Newsu da je Amerika obavila više od 9,3 miliona testova, a od toga 394.000 11. maja.

Širenje zaraze vrši pritisak na napore SAD-a da se pojača kapacitet testiranja, a zdravstveni zvaničnici, uključujući doktora Faučija, napominju da je važno da testiranje bude odstupno onima kojima je napotrebnije, prenio je Reuters.

XS
SM
MD
LG