Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Komunalni radnici dezinficiraju metro u Sofiji, Bugarska, 8. april, 2020.
Komunalni radnici dezinficiraju metro u Sofiji, Bugarska, 8. april, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 8. april, 2020.:

Na Međunarodni dan Roma koji se obeležava 8. aprila, vođa projektnog tima za integraciju Roma u Veću za regionalnu saradnju Orhan Usein izjavio je da su u vanrednim okolnostima zbog pandemije COVID-19 romske zajednice posebno ugrožene zbog uslova u kojima žive.

Zabrana kretanja u Srbiji biće produžena od petka u 17 sati do ponedeljka u 5 časova ujutro, potvrđeno je danas na redovnoj konferenciji Kriznog štaba za suzbijanje bolesti COVID-19.

To što broj novih slučajeva korona virusa opada, ne znači da treba popuštati sa merama koje imaju za cilj suzbijanje virusa, poručuje regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu dr Hans Kluge.

Evropska komisija (EK) je odustala od planova da danas predstavi takozvanu “mapu puta” za korake koji se trebaju preduzeti nakon okončanja krize izazvane zbog korona virusa.

Tom uredbom se uređuje pokretanje postupka dodatnog zaduživanja uzimanjem kredita, emitovanjem državnih hartija od vrednosti na domaćem i međunarodnom finansijskom tržištu radi finansiranja budžetskog deficita, održavanja tekuće likvidnosti, kao i za obezbeđivanje neophodnih sredstava za finansijsku podršku i sprovođenje mera za ublažavanje ekonomskih efekata pandemije bolesti COVID-19 i davanjem državnih garancija za vreme vanrednog stanja.

Broj oboljelih od virusa korona u Češkoj prešao je 5.000, ali su vlasti zbog sporije stope rasta zaraženih počele sa ublažavanjem određenih mjera blockade.

Crna Gora: Uhapšen zbog sumnje da je objavio spisak oboljelih od virusa korona

Kako je sinoć (7. april) saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici on se sumnjiči da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka – spiska oboljelih od korona virusa.

Iranski predsjednik Hasan Rohani pozvao je danas Međunarodni monetarni fond /MMF/ da njegovoj zemlji odobri zatraženi hitni zajam od pet milijardi dolara da bi pomogao Teheranu u borbi protiv epidemije virusa korona

Blokada Vuhana neviđena do sada postala je model za zemlje koje pokušavaju da zaustave širenje korona virusa.

XS
SM
MD
LG