Dostupni linkovi

Crna Gora: Uhapšen zbog sumnje da je objavio spisak oboljelih od virusa korona


Osumnjičenog za objavljivanje spiskova inficiranih
privode na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo
Osumnjičenog za objavljivanje spiskova inficiranih privode na saslušanje u Osnovno državno tužilaštvo

Službenici policije uhapsili su M.R. iz Podgorice zbog sumnje da je objavio spisak oboljelih od korona virusa.

Kako je sinoć ( 7.april ) saopšteno iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici on se sumnjiči da je izvršio krivično djelo neovlašćeno prikupljanje i korišćenje ličnih podataka – spiska oboljelih od korona virusa.

“Prema podacima kojima raspolažemo, on je kao službeno lice zaduženo da podatke o oboljelima od COVIDA-19 objavi putem “IDO” sistema, iste podatke putem aplikacije Viber proslijedio i drugim osobama, koje, iako su mu kolege, nijesu ovlašćene da raspolažu tim podacima”, naveli su iz Tužilaštva naglasivši da se istraga nastavlja kako bi utvrdili da li je još neko službeno lice učestvovalo u neovlašćenom korišćenju oviih ličnih podataka.

Spisak sa preko 60 imena, inficiranih korona virusom u Podgorici je od 3. aprila distribuiran na društvenim mrežama a na dokumentu su bili i matični brojevi i godina rođenja građana.

Istog dana, Vlada Crne Gore na Twitteru je osudila objavljivanje imena lica oboljelih od korona virusa.

"Time se narušavaju osnovna ljudska prava! Pozivamo nadležne državne institucije da hitno ispitaju gdje je izvor ovog spiska i identifikuju one koji distribuiraju ove informacije", napisano je na Twitter nalogu Vlade.

Poslanici većine parlamenatrnih partija i aktivisti civilnog sektora, osudili su objavljivanje spiska i zatražili hitnu reakciju državnih organa.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG