Dostupni linkovi

Pod pritiskom zemalja članica, EK odustala od predstavljanja mera nakon krize


Evropska komisija (EK) je odustala od planova da danas predstavi takozvanu “mapu puta” za korake koji se trebaju preduzeti nakon okončanja krize izazvane zbog korona virusa.

Naime, prema izveštajima koji dolaze iz zemalja članica EU, mnoge nacionalne vlade su najavu Evropske komisije ocenile “opasnim signalom” u trenutku kada se građani i dalje pozivaju na poštovanje restriktivnih mera.

Portparol Erik Mamer (Eric Mammer) je na redovnoj konferenciji za štampu u utorak najavio da će se video-konferencijom novinarima, u sredu (8 april) obratiti predsednica ove institucije Ursula van der Lajen (Urusla von der Leyen) kako bi predstavila mere nakon okončanja takozvanog “zatvaranja” kontinenta.

Međutim, u utorak uveče je novinarima stigla elektronska pošta kojom se obaveštavaju da je konferencija otkazana i da će ista biti održana kasnije ‘kada mere budu usvojene”.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Prema informacijama iz država članica, mnoge vlade EU su upozorile Evropsku komisiju da su pogrešni planovi da se u ovoj fazi izađe sa planovima izlaska iz blokade, jer mnoge zemlje se i dalje bore sa posledicama virusa na stanovništvo. Stoga briselske poruke o planovima za izlazak iz krize bi, prema mnogima, bile kontradiktorne u trenutku kada lokalni lideri nastavljaju da traže od građana da ostanu zatvoreni kako bi se spasli ljudski životi.

Inače, pitanja vezana za zdravstveni sistem, su u isljučivoj nadeležnosti zemalja članica Evropska unije. Međutim nakon izbijanja virusa korona, pokušala se usaglasiti zajednička strategija u borbi protiv zaraze.

Međutim, u merama za izlazak iz krize, neke zemlje članice ne čekaju na briselsko odobrenje. Neke članice poput Austrije ili Češke su već najavile planove za ublažavanje nekih ograničenja.

Sa druge strane, najpogođenije države poput Španije i Italije, nemaju nameru da u bliskoj budućnosti ublaže mere restrikcije.

XS
SM
MD
LG