Dostupni linkovi

Medicinski alkohol umesto vina i rakije


Petnaestak destilerija ponudilo se da u trenutku krize svoju proizvodnju preusmeri i umesto pića proizvode sredstva za dezinfekciju
Petnaestak destilerija ponudilo se da u trenutku krize svoju proizvodnju preusmeri i umesto pića proizvode sredstva za dezinfekciju

Umesto rakije i vina, sa traka fabrike "Vino Župa", jednog od većih proizvođača alkoholnih pića u Srbiji, od pre nekoliko dana silazi medicinski alkohol.

Radnici ovog preduzeća iz Aleksandrovca, grada na oko 200 kilometara jugoistočno od Beograda poznatog po vinarstvu, opremljeni maskama i rukavicama, sada, u jeku zdravstvene krize izazvane pandemijom korona virusa, u tri smene sada rade na destilaciji, preradi i punjenju boca dezinfekcionim sredstvima – alkoholom jačine 75 odsto, alfasolom i alfaseptom.

"Ova sredstva su u velikom deficitu, pre svega u zdravstvenim ustanovama, a mi za naše proizvode, u našoj proizvodnji koristimo neka sredstva kao što su hidrogen ili vodonik-peroksid", rekao nam je generalni direktor "Vino Župe" Rade Jevtović.

"I onda smo mi kao kompanija, naši tehnolozi i naši ljudi iz proizvodnje, odmah krenuli da prilagođavamo recepture i da sa našim zalihama humanitarno proizvodimo i dajemo za potrebe zdravstvenih ustanova", kaže Jevtović.

Umesto rakije i vina, "Vino župa" sada proizvodi sredstva za dezinfekciju
Umesto rakije i vina, "Vino župa" sada proizvodi sredstva za dezinfekciju

Šta je potrebno za proizvodnju?

Ukupno petnaestak destilerija ponudilo se da u trenutku krize svoju proizvodnju preusmeri u cilju pružanja pomoći zdravstvenim ustanovama, odnosno da umesto pića proizvode sredstva za dezinfekciju, pre svega alkohol, rečeno je za Radio Slobodna Evropa u Privrednoj komori Srbije (PKS).

U PKS kažu i da su destilerije spremne da doniraju oko 11.300 litara voćnih destilata, prosečne jačine oko 60 odsto. Za donacije su se prijavljivale i manje destilerije koje su ponudile i rakiju koja je bila već spremna za prodaju.

"One same nisu bile u mogućnosti da izvrše redestilaciju (preradu u alkohol jačine 75 odsto, dod. aut.) i da registruju sredstvo kao biocidno sredstvo, pošto ipak mora da se registruje, tako da su velike destilerije preuzele da urade redestilaciju za njih", izjavio je za RSE Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS.

Komora se istovremeno, kako nam je rekao, trudi i da proizvođačima etanola pomogne oko nabavke sirovina i energenata.

"Postoji pet većih proizvođača (alkohola) u Srbiji i uglavnom za sirovinu koriste melasu i kukuruz i mi se iz PKS trudimo da im obezbedimo što veće količine i melase i kukuruza u ovu svrhu i energenata neophodnih za proizvodnju", kaže Stevanović.

Mogućnosti za preradu vina

U cilju proizvodnje alkohola, država će preraditi i gotovo zaboravljeno vino, zalihe nekadašnjeg privrednog giganta čuvenog po proizvodnji "šampanjca", preduzeća "Navip", koje je u stečaju već godinama.

Vino je pripalo Direkciji za imovinu Republike Srbije, a Vlada Srbije ga se odrekla, pa ga je Ministarstvo poljoprivrede preusmerilo za proizvodnju alkohola.

U pitanju je gotovo 350.000 litara vina, kaže Dragan Stevanović iz Privredne komore Srbije, a pronađeno vino se sada prerađuje u "Vino Župi", koja ima najveću destileriju i mogućnosti za preradu.

"Desilo se da su oni pronašli neke količine propalog vina, vina koje nije bilo za upotrebu, koje je deset godina bilo uskladišteno negde nadomak Novog Sada i koje je oksidiralo, propalo… Ali, ispalo je da je fenomenalno za ove stvari", ističe direktor "Vino Župe" Rade Jevtović.

"Istog momenta smo stupili u akciju, dali smo i sopstvena prevozna sredstva, sve organizovali i prve količine su krenule prema Kliničkim centrima", kaže Jevtović. U pitanju su Beograd, Novi Sad, Kragujevac i Niš.

"Imamo dogovor sa Ministarstvom poljoprivrede za još neke količine, jer ima toga po Srbiji. Pravimo planove za novu preradu kada završimo ovu šaržu, u narednih 15, 20 dana", dodaje Jevtović.

"Vino Župa" se trenutno, dok proizvodi alkohol i sredstva za dezinfekciju, finansira od svog drugog pogona, bezalkoholnog, koji se bavi preradom voća i proizvodnjom sokova, koncerata i voćnog pirea.

"Taj naš drugi deo takođe radi i podmiruje potrebe fabrike", kaže Jevtović za RSE.

Oko 350.000 litara vina iz "Navipa" biće pretvoreno u medicinski alkohol
Oko 350.000 litara vina iz "Navipa" biće pretvoreno u medicinski alkohol

Model u kome se tradicionalni proizvođači pića preusmeravaju na proizvodnju sredstava za dezinfekciju, već je u primerni u mnogim državama sveta.

Primeri iz sveta

Destilerije širom SAD i drugim zemljama koriste svoje lance snabdevanja alkoholom za proizvodnju sredstava za dezinfekciju ruku koje je sve teže naći, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal) u tekstu od 24. marta, ukazujući da je potražnja za sredstvima za dezinfekciju ruku pre više nedelje nadmašila ponudu, dok je najveći proizvođač u SAD fokusiran na snabdevanje bolnica i drugih ustanova.

Proizvođači alkoholnih pića sada se, kako ističe list, okreću proizvodnji dezinfikacionih sredstava koristeći velike zalihe alkohola ili privremeno obustavljajući proizvodnju svojih pića.

Interesantno je da su se, pored proizvođača viskija, votke i drugih žestog pića, proizvodnji sredstava za dezinfekciju ruku neočekivano pridružile i neke druge kompanije, poput Larouz (LaRose) koja proizvodi igračke, ali i bojice i lekove koje koriste deca.

Do alkohola 'partizanskim metodama'

Ovaj način da se prebrodi kriza sa nedostatkom sredstava za dezinfekciju, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović nazvao je "metodama partizana u ratnim uslovima".

Nedimović je za TV Pink, 28. marta rekao da se u početku razmišljalo o proizvodnji 70-procentnog alkohola, ali da su kineski stručnjaci koji Srbiji pomažu u suzbijanju korona virusa, savetovali da se ne proizvodi "ništa ispod 75-procentnog alkohola".

Istovremeno sa "partizanskim metodama", redovni proizvođači alkohola rade u punom kapacitetu, pa i ministar Nedimović i predstavnici Privredne Komore Srbije, kažu kako očekuju da se stanje sa sredstvima za dezinfekciju stabilizuje.

PKS je sredinom marta održala i sastanak sa proizvođačima koji su naveli da rade u tri smene i da nema prekida u proizvodnji.

Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS za RSE kaže da je situacija na tržištu izazvana povećanom tražnjom za svim dezinfekcionim sredstvima, pa i medicinskim alkoholom, ali da se polako smiruje i da uskoro očekuje normalizaciju.

Za vojsku alkohol iz namenske

Iz fabrike "Prva iskra - Namenska" a.d. u Bariču je 26. marta u Prvi logistički centar Centralne logističke baze u kasarni "Kneževac" u Beogradu dopremljeno 3.000 litara alkoholnog rastvora od 75 odsto, koji služi za dezinfekcione svrhe.

Do sada je u Prvi logistički centar iz te fabrike Odbrambene industrije Srbije dopremljeno ukupno oko 5.000 litara alkoholnog rastvora, koji se isporučuje jedinicama i ustanovama Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, saopštilo je ministarstvo.

Alkohol za potrebe vojske stigao je iz fabrike "Prva iskra - Namenska"
Alkohol za potrebe vojske stigao je iz fabrike "Prva iskra - Namenska"

Privreda u borbi protiv korona virusa

Uz proizvođače alkoholnih pića koji su u trenutku krize počeli da proizvode deficitarna sredstva za dezinfekciju, i mnogi drugi privrednici su promenili svoju osnovnu delatnost i prilagodili je suzbijanju posledica izazvanih korona virusom, odnosno proizvodnji potrepština koje su postale deficitarne usled drastično povećane tražnje potrošača.

Mnogi mali proizvođači tekstila, tako su počeli samoinicijativno da šiju i da zdravstvenim ustanovama i ugroženim sugrađanima besplatno šalju zaštitne maske, rukavice i drugu neophodnu opremu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG