Dostupni linkovi

Na Međunarodni dan Roma pozivi za ublažavanje posledica pandemije


Romsko naselje Mali Leskovac u Beogradu
Romsko naselje Mali Leskovac u Beogradu

Na Međunarodni dan Roma koji se obeležava 8. aprila, vođa projektnog tima za integraciju Roma u Veću za regionalnu saradnju Orhan Usein izjavio je da su u vanrednim okolnostima zbog pandemije COVID-19 romske zajednice posebno ugrožene zbog uslova u kojima žive.

"Kao i svi drugi, i Romi su pogođeni ovom zajedničkom pretnjom, jer virus ne pravi razliku između rase, većine ili manjine. Ovaj virus napada sve nas", rekao je Usein.

On je dodao da su brojne romske zajednice naročito ugrožene pandemijom, jer uslovi života i osnovna sanitarna infrastruktura nisu odgovarajući da se osigura potpuno poštovanje preventivnih mera, što Rome izlaže još većem riziku.

"Osim postojećih problema, kao što je nedostatak pristupa čistoj vodi i električnoj energiji, uslovi za obavljanje svakodnevnih usluga radi ostvarivanja prihoda su ograničeni ili u brojnim slučajevima u potpunosti onemogućeni. Veliki broj Roma radi neprijavljeno, baveći se poslovima prikupljanja sekundarnih sirovina, sezonskim poslovima, prodajom robe na otvorenim pijacama, koji su zabranjeni zbog preventivnih mera ", navedeno je u saopštenju Veća.

Uz sve to, prekinuto je i obrazovanje, a nastavni plan i program prebačen je na internet ili državnu televiziju, što predstavlja opterećenje za mlade Rome koji imaju ograničen pristup internetu, TV i laptopu za praćenje nastave, dodaje se u saopštenju.

"Međutim, Romi, kao i svi drugi građani, pridržavaju se uvedenih mera i razumeju da kada je jedna osoba u opasnosti, u opasnosti je ceo region. Svi mi smo povezani i na različite načine, zavisimo jedni od drugih" zaključio je Usein.

Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji pozvalo je na zajedničko delovanje u ublažavanju posledica pandemije korona virusa, navodeći da će se pandemija odraziti na zdravstveni, socijalni, ekonomski i obrazovni segment društvenog života romske zajednice.

"U okolnostima opšte krize u svim sferama života, raste i rizik od produbljivanja socijalne isključenosti Roma i Romkinja, jedne od najranjivih i najsiromašnijih društvenih grupa", navedeno je u saopštenju Fonda.

"Predstavništvo Fonda za obrazovanje Roma u Srbiji veruje da preduzete mere relevantnih vladinih i nevladinih aktera značajno doprinose održavanju duha solidarnosti i obavezuje se da će uložiti sve svoje napore i resurse u kontinuiran rad na sprečavanju širenja virusa među romskom populacijom", piše u saopštenju.

Mihajlović:Vlada nije zaboravila na romsku zajednicu tokom pandemije

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović čestitala je Međunarodni dan Roma svim građanima i građankama romske nacionalnosti, ističući da je Srbija njihova država, te da se Srbija svakodnevno bori da Romi i Romkinje budu ravnopravni članovi društva, saopštio je njen kabinet.

Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji, navela je da tokom vanrednog stanja Vlada Srbije nije zaboravila na pripadnike romske zajednice kao jedne od najranjivijih grupa.

"Od proglašenja vanrednog stanja, u saradnji sa Elektroprivredom Srbije (EPS) uspeli smo da obezbedimo snabdevanje električnom energijom za nekoliko romskih naselja, izdali smo smernice gradskim i opštinskim štabovima da se uključe i lokalni mehanizmi za inkluziju Roma u rad kriznih štabova, obezbedili jednokratnu finansijsku pomoć gde god je to bilo moguće, pružili mogućnost korišćenja narodnih kuhinja u mnogim mestima i obezbedili higijenske pakete i osnovne životne namirnice najugroženijim grupama", istakla je potpredsednica Vlade.

Istakla je da su u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući IPA pristupnim fondovima Evropske unije u vrednosti od 7,5 miliona evra, unapređeni uslovi života za više od četiri hiljade pripadnika romske nacionalne manjine.

Cijela stambena zgrada u izolaciji u predgrađu Podgorice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

XS
SM
MD
LG