Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Žena sa zaštitnom maskom u Barseloni tokom vremena dozvoljenog za rekreaciju, 2. maj, 2020.
Žena sa zaštitnom maskom u Barseloni tokom vremena dozvoljenog za rekreaciju, 2. maj, 2020.

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 2. maj, 2020.:

U šest manjih gradova Severne Makedonije, u kojima je bilo obolelih od COVID-19, nema više aktivnih slučajeva, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče.

U Francuskoj je zabeležen prvi slučaj infekcije mačke korona virusom, koju je najverovatnije zarazio vlasnik, saopštio je pariski Institut za veterinu (ENVA) koji je ranije preporučio da zaraženi vlasnici drže fizičko odstojanje od svojih kućnih ljubimaca.

Od korona virusa u Sloveniji je preminula još jedna osoba, pa je broj smrtnih slučajeva dostigao 94, objavila je slovenačka Vlada. Tokom protekla 24 sata testirano je 720 uzoraka i potvrđeno pet novih slučajeva zaraze virusom.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell poručio je da je trenutna kriza prouzrokovana širenjem korona virusa jasno istakla važnost medija, jer je u nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji nego inače.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podelio je zgradi Starog dvora u Beogradu, u kome je Skupština grada Beograda, zastave Republike Srbije građanima koji su ga, kako je rekao, putem društvene mreže fejsbuk "zamolili da dobiju zastavu, kako bi je istakli na svom domu u znak podrške u borbi protiv korona virusa", preneo je Beoinfo, zvanični portal gradske uprave.

U posljednja 24 sata, korona virus je potvrđen kod još 49 osoba u Republici Srpskoj (RS), dok su dvije osobe preminule od COVID-19 u Banjaluci na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS-a.

U Srbiji prvi put posle četiri nedelje nije potpuno zabranjeno kretanje tokom vikenda. Celodnevna zabrana bila je na snazi od četvrtka 30. aprila u 18 časova do subote (2. maj) u 5 sati ujutru. Policijski čas će danas i sutra (2. i 3. maj) počinjati u 18 časova, kao i radnim danima.

XS
SM
MD
LG