Dostupni linkovi

Francuska: Prvi slučaj infekcije mačke korona virusom, zarazio je vlasnik


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U Francuskoj je zabeležen prvi slučaj infekcije mačke korona virusom, koju je najverovatnije zarazio vlasnik, saopštio je pariski Institut za veterinu (ENVA) koji je ranije preporučio da zaraženi vlasnici drže fizičko odstojanje od svojih kućnih ljubimaca, javio je AFP.

"ENVA, nacionalna Agencija za sanitarnu bezbednost hrane, životne sredine i zdravlja na radu i Institut Paster registrovali su prvi slučaj mačke zaražene korona virusom u Francuskoj", navodi se u saopštenju.

Institut za veterinu je na širem području Pariza testirao desetak mačaka čiji su vlasnici zaraženi. Jedna od tih testiranih mačaka je pozitivna i ima disajne i probleme sa probavom.

"Prema sadašnjim naučnim saznanjima, mačke ne mogu baš lako da se zaraze korona virusom i kada su im vlasnici inficirani", naveo je institut i podsetio da su u svetu četiri mačke inficirane.

Mnogi istraživači ocenjuju da za sada ne postoji veza da su kućni ljubimci mogući prenosioci virusa na ljude ili druge životinje.

Međutim, preporučuje se vlasnicima ljubimaca da ih ne puštaju napolje, kako bi životinje izbegle kontakte sa drugim osobama i životinjama. Takođe se preporučuje fizičko odstojanje sa kućnim ljubimcima, kao i sa ljudima.

Pseći život u vreme pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG