Dostupni linkovi

Prvi vikend u Srbiji bez potpune zabrane kretanja


U Srbiji prvi put posle četiri nedelje nije potpuno zabranjeno kretanje tokom vikenda. Celodnevna zabrana bila je na snazi od četvrtka 30. aprila u 18 časova do subote (2. maj) u 5 sati ujutru. Policijski čas će danas i sutra (2. i 3. maj) počinjati u 18 časova, kao i radnim danima.

Stručnjaci iz Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 apeluju da se poštuje fizička distanca i podsećaju da je i dalje zabranjeno okupljanje više od dvoje ljudi, osim ako su članovi istog domaćinstva.

Predstavnik službe Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da očekuju da će građani izaći u prirodu uprkos kišnom vremenu i da će Komunalna milicija zbog toga obilaziti sve parkove i upozoravati građane na mere fizičke distance, kao i na to da nose maske i rukavice ako je više ljudi na jednom mestu.

U Srbiji je od ponedeljka, 27. aprila, počelo popuštanje mera uvedenih zbog pandemije korona virusa. Otvoreni su frizerski i kozmetički saloni i teretane uz poštovanje zaštitnih mera. Od ponedeljka 4. maja, sa radom počinju restorani i kafići, a nakon tog datuma očekuje se i normalizacija međugradskog kao i javnog prevoza u Beogradu i drugim gradovima Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je naredne nedelje moguće i ukidanje vanrednog stanja, uvedenog 15. marta.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić u subotu 2. maja je za TV Prva rekao da očekuje da Skupština Srbije ukine vanredno stanje, ali "da se to neće desiti pre nego što struka kaže kada je za to vreme".

U Srbiji je, prema podacima koji su saopšteni u petak u 15 časova od korona virusa ukupno preminulo 185 ljudi, dok je zaraza potvrđena kod 9.205 osoba. Novi podaci biće saopšteni danas u 15 časova.

XS
SM
MD
LG