Dostupni linkovi

Novih 49 slučajeva virusa u BiH, dvije osobe preminule u RS-u


Prodaja zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju na ulicama Sarajeva, 22. april
Prodaja zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju na ulicama Sarajeva, 22. april

U posljednja 24 sata, korona virus je potvrđen kod još 49 osoba u Republici Srpskoj (RS), dok su dvije osobe preminule od COVID-19 u Banjaluci na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS-a.

Ministarstvo zdravlja ovog bosanskohercegovačkog entiteta istaklo je u saopštenju da, kada je riječ o zaraženim osobama, 26 je muškaraca i 23 žene.

"Dva muškarca su mlađe životne dobi, devet muškaraca su srednje i 15 muškaraca je starije životne dobi. Šest žena su srednje životne dobi, dvije mlađe i 15 su starije životne dobi", navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Institutu za javno zdravstvo i UKC-u RS-a testirano je 455 laboratorijskih uzoraka.

Dodaje se da je kod 28 osoba utvrđeno da se radilo o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo korona virusa, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajem.

Petnaest osoba je hospitalizovano u UKC-u RS-a.

Korona virus potvrđen je kod jednog zaposlenika i 13 korisnika u Domu za starija lica u Derventi. Iz Ministarstva zdravlja RS-a navode da će se u Domu provesti sve predviđene epidemiološke mjere uključujući testiranja svih zaposlenih i korisnika.

"U skladu sa procedurom, ovi štićenici su hospitalizovani u Bolnici u Doboju", dodaje se u saopštenju.

Korona virus potvrđen je i kod jedne korisnice doma za starija lica u Kneževu, gdje su ranije potvrđeni slučajevi virusa. Testirano je i još osam osoba koje borave i rade u domovima za starija lica iz Doboja, Dervente i Prnjavora i ovi nalazi su negativni.

"Prisustvo korona virusa potvrđeno je kod pet medicinskih sestara i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirano je i još 96 zdravstvenih radnika u ovoj zdravstvenoj ustanovi i ovi nalazi su negativni", piše u saopštenju.

Dvije osobe kod kojih je potvrđeno prisustvo korona virusa preminule su u protekla 24 sata u UKC-u RS-a u Banjaluci.

Riječ je o 71-godišnjoj pacijentici iz Modriče, koja je imala više udruženih oboljenja, saopšteno je iz UKC-a RS-a.

Pacijentica je, kako se navodi, u Odjeljenju intenzivne njege "COVID-19" liječena je od 24. aprila ove godine.

Drugi preminuli je 60-godišnji pacijent iz Bosanskog Broda, koji je imao više udruženih oboljenja. U Odjeljenju "COVID-19" UKC-a RS-a liječio se od 30. aprila ove godine.

Od posljedica korona virusa do sada su u Bosni i Hercegovini umrle 72 osobe.

Prema podacima Ministarstva zdravlja RS-a, do sada je u tom bosanskohercegovačkom entitetu potvrđen 891 slučaj korona virusa, od posljedica COVID-19 preminulo je 37 osoba, a oporavila se 381 osoba. Testirano je ukupno 13.778 osoba.

XS
SM
MD
LG