Dostupni linkovi

Borrell: Pandemija virusa jasno istakla važnost medija


Josep Borrell drži zaštitnu masku nakon video konferencije o COVID-19, Brisel, 17. mart
Josep Borrell drži zaštitnu masku nakon video konferencije o COVID-19, Brisel, 17. mart

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell poručio je da je trenutna kriza prouzrokovana širenjem korona virusa jasno istakla važnost medija, jer je u nesigurnim vremenima pristup pouzdanim i provjerenim informacijama iz slobodnih i nezavisnih izvora važniji nego inače.

Borrell je povodom 3. maja - Svjetskog dana slobode medija - istakao da se na ovaj dan odaje počast ključnoj ulozi novinarstva u zaštiti slobode izražavanja na internetu i izvan njega u demokratskim društvima, te povećavanju transparentnosti i odgovornosti, saopšteno je iz Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Borrell je naveo da ga brine činjenica da neke zemlje koriste pandemiju virusa kao izgovor za nametanje neopravdanih ograničenja slobode medija.

Uprkos novim rizicima i izazovima koje donosi pandemija, Borrell je naglasio da novinari i medijski radnici iz cijelog svijeta, ponekad i u teškim okolnostima, nastavljaju svoj važan rad.

"Zahvaljujući njima do nas dolaze priče o najranjivijima. Nastavljaju izvještavati iz manje dostupnih područja, uključujući i iz zona sukoba. Donose ključne informacije o često razornom učinku pandemije u različitim dijelovima svijeta, te nadahnjujuća svjedočanstva o primjerima solidarnosti i hrabrosti", ukazao je Borrell.

Prema njegovim riječima, novinari imaju ključnu ulogu u olakšavanju rasprave o tome kako obezbjediti da društva budu spremnija za izazove poput onih s kojima se sada suočavaju, te na kraju bezbjednija, bogatija i održivija.

"Mora im se omogućiti da slobodno rade svoj posao. Možda i više nego ikad prije sloboda medija danas je temelj demokratskih društava koja mogu napredovati samo ako građani imaju pristup pouzdanim informacijama, te da mogu donositi prave odluke. Rad novinara pomaže u otkrivanju i suzbijanju dezinformacija", naveo je Borrell.

On je dodao da u velikom broju zemalja rad novinara ometaju previše strogi propisi, koji se ponekad pripisuju vanrednoj situaciji izazvanom korona virusom, što, kako smatra, dovodi do ograničene slobode izražavanja i slobode medija.

"Sve su češća isključivanja interneta i zatvaranja internet stranica. Novinari su izloženi kampanjama ocrnjivanja, finansijskom pritisku i napadima koji dolaze od državnih ili pristranih medija, što ih često navodi na autocenzuru. Previše je novinara izloženo uznemiravanju, proizvoljnim hapšenjima i zatvoru ili je izgubilo život zbog svog rada", naglasio je Borrell.

Borrell je istakao da EU ulaže napore na svom području i van njega da bi umanjila posljedice pandemije na zdravlje i ljudska prava, te njene socio-ekonomske posljedice, uključujući i uslove u kojima rade mediji.

On je dodao da je EU usmjerena i na borbu protiv dezinformisanja o pandemiji korona virusa, što uključuje promovisanje pouzdanih izvora informacija, niže rangiranje sadržaja koji su netačni ili dovode u zabludu, te uklanjanje nelegalnog sadržaja.

XS
SM
MD
LG