Dostupni linkovi

Pratite razvoj pandemije COVID-19 na Radiju Slobodna Evropa


Crnogorska vojska čuva zgradu predviđenu za karantin povratnika iz inostranstva, univerzitetki kampus Podgorica
Crnogorska vojska čuva zgradu predviđenu za karantin povratnika iz inostranstva, univerzitetki kampus Podgorica

Specijalno izdanje DNEVNO@RSE_O korona virusu svaki dan vam donosi najnoviji pregled informacija o razvoju situacije vezane za širenje pandemije COVID-19 u svijetu i regiji Zapadnog Balkana.

Donosimo vam pregled tekstova i vijesti iz dana u dan, mišljenja stručnjaka, savjete o prevenciji, trenutno stanje zaraženih i statistike o oporavljenim...

Na stranici RSE pratite Blog uživo o pandemiji izazvanoj korona virusom.

Pregled tekstova i vijesti za 25. april, 2020.:

Kina danas deseti dan uzastopno nije prijavila nijedan smrtni slučaj od posledica zaraze korona virusom. Vlasti u Pekingu objavile su da je u prethodna 24 časa zaraza potvrđena kod još 12 osoba, od kojih se 11 vratilo iz inostranstva.

Broj umrlih od posljedica infekcije virusom korona u Iranu je smanjen za oko 70 odsto u odnosu na vrhunac epidemije, dok je broj pacijenata u bolnicama opao za pola, rekao je 25. aprila zamjenik ministra zdravlja Iradž Hariri.

Tri američke države dozvolile su otvaranje nekih prodavnica, odnosno deblokadu, koja je uvedena u okviru mera radi suzbijanja širenja virusa korona nakon što je broj umrlih u SAD premašio 51.000.

Nemačka će se tokom predsedavanja Evropskom unijom (EU), koje preuzima od Hrvatske 1. jula, fokusirati na borbu protiv virusa korona i na socijalne i ekonomske posledice epidemije, rekla je 25. aprila nemačka kancelarka Angela Merkel.

Zbog problema sa distribucijom mreža protiv komaraca i lekova usled epidemije korona virusa, od malarije bi ove godine moglo da umre oko 400.000 ljudi više, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Unazad 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno sedam novooboljelih osoba, tako da je ukupni broj oboljelih 2.016, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu 25. travnja.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) navodi da je ukupno 45.849 poreskih obveznika podnijelo prijavu PDV-a za poreski period mart 2020. godine. To znači da je 99,2 posto svih registrovanih poreskih obveznika podnijelo prijavu na vrijeme.

Republička izborna komisija (RIK) 16. marta, dan posle proglašenja vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije bolesti izazvane korona virusom COVID-19, donela je odluku o prekidu izbornih radnji za opšte izbore zakazane za 26. april. Ta odluka, kako je saopštio RIK, biće na snazi do ukidanja vanrednog stanja.

Srbija je 25. aprila sa aerodroma u Beogradu uputila Italiji četiri aviona pomoći medicinske opreme. Karlo Lo Kašo, ambasador Italije u Beogradu, rekao je na Aerodromu Nikola Tesla da se radi o velikom gestu i zahvalio Srbiji

XS
SM
MD
LG