Dostupni linkovi

Tri američke države krenule sa deblokadom


Jedan od salona lepote u Džordžiji, koji je otvoren 24. aprila

Tri američke države dozvolile su otvaranje nekih prodavnica, odnosno deblokadu, koja je uvedena u okviru mera radi suzbijanja širenja virusa korona nakon što je broj umrlih u SAD premašio 51.000, javlja BBC.

Frizerski i kozmetički saloni otvoreni su u Džordžiji i Oklahomi, a na Aljasci restorani i pozorišta, uz mere fizičkog distanciranja.

U Džordžiji se otvaraju kuglane, spa centri, kozmetički i frizerski saloni, saloni za tetovaže i druge slične firme, a predviđa se i otvaranje restorana.

Imajući u vidu da je od sredine marta broj nezaposlenih u SAD dostigao 26 miliona ljudi, što je oko 15 odsto populacije, mnoge američke države su pod pritiskom da otvore firme, piše BBC.

Medicinski radnici upozoravaju da se deblokada odvija preuranjeno i da je usled prevelikog opuštanja moguć novi talas epidemije.

Guverner Džordžije Brajan Kemp je nakon kritike predsednika Donalda Trampa pojačao sanitarne i mere socijalnog distanciranja u restoranima.

Tramp je dan ranije napustio konferenciju za novinare u Vašingtonu ne želeći više da odgovara na pitanja novinara, suočen s kritikama zbog predloga ubrizgavanja sredstava za dezinfekciju kao mere u lečenju pacijenata. Kasnije je izjavio da je to bio sarkastičan komentar.

I lekari i proizvođači tih sredstava osudili su ovu Trampovu izjavu, podseća BBC.

XS
SM
MD
LG