Dostupni linkovi

Beroš: Medicinska struka bez propusta u domu u Splitu


Jedna od tvornica za izradu zaštitnih maski u Splitu, travanj 2020.
Jedna od tvornica za izradu zaštitnih maski u Splitu, travanj 2020.

Unazad 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno sedam novooboljelih osoba, tako da je ukupni broj oboljelih 2.016, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovitoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite u Zagrebu 25. travnja.

Tri su osobe preminule unazad 24 sata, sve troje teški kronični bolesnici - ženska osoba stara 98 godina u Zagrebu i muškarci stari 90 i 68 godina u Zagrebu.

Unazad 24 sata testirano je 700 osoba, tako da je ukupni broj testiranih 30.913. Postotak pozitivnih i dalje pada i sada iznosi 6,52 posto.

Unazad 24 sata je 52 oporavljenih, tako da je ukupni broj izliječenih od bolesti COVID-19 prešao tisuću i sada iznosi 1.034. Broj bolesnika na respiratoru je nepromijenjen i iznosi 21, a hospitalizirano je 316 osoba, devet manje nego ranije.

Ministar Beroš ocijenio je kako "trenutačni uspjeh nije slučajan, već je rezultat zajedničkih promišljanja i discipline građana". Pozvao je građane na nastavak održavanja fizičke udaljenosti, higijene i dezinfekcije.

Povodom proboja bolesti u splitski javni dom za starije osobe, gdje je zaraženo preko 50 korisnika i više njih umrlo, ministar Beroš kazao je kako sa medicinske strane nije bilo propusta, da su liječnica u domu i epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije postupali po propisima i svim pravilima struke.

Ostaje da se vidi što će reći Ministarstvo obitelji, mladih i socijalne skrbi unutar čijeg sustava su domovi za starije, kao i Splitsko-dalmatinska županija koja je osnivač i vlasnik doma, koji su nadležni za funkcioniranje tog doma.

XS
SM
MD
LG