Dostupni linkovi

Prihodi BiH od PDV-a u martu manji za 6,3 miliona eura


Novčići konvertibilne marke
Novčići konvertibilne marke

Obveznici poreza na dodanu vrijednost u Bosni i Hercegovini su u martu 2020. godine ukupno prijavili obavezu za uplatu PDV-a u iznosu od158 miliona KM (80,6 miliona eura), a to je za 12,6 miliona KM (6,3 miliona eura) manje u odnosu na iznos prijavljene obaveze u martu 2019. godine, kada su obveznici uplatili 170,5 miliona KM (87 miliona eura).

Uprava za indirektno oporezivanje BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) navodi da je ukupno 45.849 poreskih obveznika podnijelo prijavu PDV-a za poreski period mart 2020. godine. To znači da je 99,2 posto svih registrovanih poreskih obveznika podnijelo prijavu na vrijeme.

Generalno posmatrajući u martu 2020. godine došlo je do smanjenja ukupnih nabavki i ukupnih isporuka pa je logično da je došlo ido smanjenja prijavljene obaveze za uplatu po PDV prijavama, navode u odgovoru.

U Upravi pojašnjavaju da su oni obveznici koji su radili i ispostavljali fakture (marketi, apoteke, telekomi, elktroprivrede...), prijavili i platili PDV. S druge strane obveznici koji nisu radili, nisu ni ispostavljali fakture (ugostitetlji, ostale zatvorene djelatnosti...), pa samim tim nemaju ni obavezu plaćanja PDV-a.

U ovom trenutku u BiH nema bilo kakvih izmjena zakonskog rješenja kad je u pitanju PDV, a i mnoge zemlje u svijetu nisu dirale zakone o porezu na dodanu vrijednost, već su se kao pomoć privredi donosile određene mjere u oblasti direktnih poreza (porez na dobit, porez na dohodak, porez po odbitku, porez na imovinu i sl.).

XS
SM
MD
LG