Dostupni linkovi

SZO: Zbog korone bi broj umrlih od malarije mogao da se udvostruči


Drveće prekriveno paukovom mrežom u jednoj od provincija u Pakistanu, nakon poplava, zbog čega je u tom delu bio smanjen rizik od malarije zbog manjeg broja komaraca
Drveće prekriveno paukovom mrežom u jednoj od provincija u Pakistanu, nakon poplava, zbog čega je u tom delu bio smanjen rizik od malarije zbog manjeg broja komaraca

Zbog problema sa distribucijom mreža protiv komaraca i lekova usled epidemije korona virusa, od malarije bi ove godine moglo da umre oko 400.000 ljudi više, navela je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), a prenose danas, 25. apriila francuski mediji.

SZO je navela da je broj umrlih od malarije u Zimbabveu porastao za skoro 50 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Postoji verovatnoća da pacijenti oboleli od malarije ostanu kod kuće umesto da odu u bolnicu jer se plaše da ne dobiju i korona virus", rekla je Norman Matara, predstavnica Udruženja lekara za ljudska prava u Zimbabveu, prenela je francuska televizija El Se I (LCI).

Broj mrtvih od malarije u potsaharskom delu Afrike mogao bi ove godine da bude oko 770.000, odnosno dvostruko više u odnosu na 2018. godinu, navela je SZO povodom Svetskog dana borbe protiv malarije, koja za razliku od korona virusa, posebno pogadja decu.

Malarija je zarazno oboljenje koje se dobija ujedom komarca, nosioca parazita "plasmodium". Taj parazit je najviše prisutan u tropskim krajevima.

Postoji niz različitih lekova koji se koriste kako za sprečavanje, tako i za lečenje malarije.

U Francuskoj je pored epidemije korona virusa u centru pažnje i debate hlorikin, inače jedna od terapija protiv malarije, a koja se koristi negde kao terapija protiv korona virusa.

Francuski stručnjak za tropske i infektivne bolesti Didije Raul, kojeg neki smatraju kontroverznim, od početka epidemije korona virusa zalaže za terapiju na bazi hlorikina.

XS
SM
MD
LG