Dostupni linkovi

Skuplji igrači, u sportu bez publike


Utakmice će se vjerovatno kad počnu, očekuju fudbalski stručnjaci, igrati bez publike
Utakmice će se vjerovatno kad počnu, očekuju fudbalski stručnjaci, igrati bez publike

U istoriji, otkad postoje sportska takmičenja u bilo kom obliku, od starih olimpijada, nije se desilo ništa kao ovo sada. Pogotovo u modernom svijetu, gdje je nezamislivo da se praktično u par dana zaustavi sve, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) sportski novinar Nebojša Šofranac, komentarišući činjenicu da je pandemija COVID-19 u potpunosti zaustavila sportske aktivnosti.

Koliko će ovakva pauza, gotovo nezapamćena u istoriji sporta, uticati na formu i ekonomiju sporta i koliko će vremena proći da najbolji sportisti budu ponovo viđeni u starom psiho-fizičkom izdanju pitali smo kapitena vaterpolo reprezentacije Crne Gore Draška Brguljana.

"Pauza od sporta mi izuzetno teško pada. Navikao sam na život koji, između ostalog, čine stalna takmičenja, putovanja i treninzi a sada je to sve po strani. Jeste teško ali sam prihvatio situaciju i ovo vrijeme koristim kako bih se što više odmorio", kaže Brguljan za RSE.

Teško ponovo do forme

Brguljan priznaje da će biti teško sportistima da se vrate u formu.

Pandemija iz minuta u minut

"Ovo je velika pauza za nas koji smo navikli da treniramo i trebaće nam neko vrijeme da se vratimo u formu a pogotovo nama, sportistima koji se takmičimo na vrhunskom novu", poručuje Brguljan i dodaje da će, uz to neophodno vrijeme, trebati i strpljenje da se kvalitet sporta povrati.

Nebojša Šofranac takođe smatra da slijedi težak period, drugačiji ritam i plan sportskih dešavanja.

"Sezona, koja se tempira od septembra do maja u svim glavnim sportovima, bila je u fazi raspleta, kada su trebala da uslijede dva najvažnija i odlučujuća mjeseca. Ovo su mjeseci kada se dešavaju najvažniji i najpraćeniji događaji, najskuplji televizijski prenosi i zato je ovo finansijski najteže nadoknaditi", kaže Šofranac.

Utakmice bez publike

Slijedi težak period za sportiste koji su trebali da budu na vrhuncu ovog ljeta, smatra Sofranac.

"Ti sportisti će sada morati da spuštaju, pa da opet dižu formu. Fudbaleri posebno teško podnose, ovu situaciju, jer su oni na udaru, za razliku od drugih sportista kojima nije imperativ da budu odmah u formi", obrazlaže Šofranac.

Dodatno teško će biti, vjeruje, što će se utakmice igrati u početku bez publike.

"Utakmice bez publike biće psihološki teške sportistima, a biće im najteže i to da se nakon samo par sedmica vrate u sistem", smatra Šofranac.

Mnogi sportisti vježbaju kući
Mnogi sportisti vježbaju kući

Zasebna ekonomija fudbala

Dejan Peković, fudbalski agent i nekadašnji igrač, između ostalih podgoričke Budućnosti i beogradskog Partizana, smatra da će se fudbalska industrija brzo oporaviti od žestokog udara. Navodi da je fudbal u posljednjih petnaestak godina postao globalni fenomen i da takav status ne može tek tako da izgubi.

"Fudbal danas ima svoju zasebnu ekonomiju, medicinu, statistiku, grafiku, tehnologiju. Ogroman je novac koji u njemu postoji i to tržište je jedno od najbrže rastućih na svijetu", pojašnjava Peković za RSE.

Dejan Peković, fudbalski agent i nekadašnji igrač, smatra da će se fudbalska industrija brzo oporaviti
Dejan Peković, fudbalski agent i nekadašnji igrač, smatra da će se fudbalska industrija brzo oporaviti

Peković ukazuje da slijede 2021. i 2022. godina, u kojima će se u kratkom roku održati Evropsko prvenstvo u fudbalu, Olimpijske igre i Svjetsko prvenstvo u fudbalu, kada će najveći klubovi brzo popuniti praznine koje su se sada stvorile.

Peković kao fudbalski agent procjenjuje i da će cijene igrača porasti, a na pitanje da li sportistima psihički teško pada ova nametnuta pauza, odgovara odrično.

"Sportisti su kao vojnici. Narede im nešto i oni to ispoštuju. Ko je jednom u Podgorici izdržao trening u julu, na 50 stepeni, ovo mu dođe jednostavno", zaključuje Peković.

Stale i kladionice

A kako takmičenja prate i klađenja, pandemija COVID-19 je uticala i na ovaj aspekt sporta.

"Kladionica je zaustavljena baš onda kad se igraju poslednja kola i to je čaroban period za one koji je igraju (kladionicu). Kriza je bila velika među njima već prvog vikenda, 14. i 15. marta, kada su se zatečeni pitali 'Je li moguće?'", kaže Šofranac nakon čega su se i oni, kako kaže, navikli na nove okolnosti.

"Ali zaista je neobično jer je kladionica nešto što živi 365 dana i gdje nema pauza, jer čim se jedno završi, počinje nešto drugo. Ali sve će biti nadoknađeno time što ćemo imati jun i jul kakve nikada nismo imali što se tiče klupskog fudbala. Vrelo ljeto je pred nama koje će nadoknaditi propušteno", zaključuje Šofranac.

  • Može vas zanimati i ova priča o neobičnom načinu treniranja:
Doboj: Šampionski trening u doba pandemije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Zbog pandemije COVID-19 Olimpijske igre u Tokiju, koje su trebale da budu održane od 24. jula do 9. avgusta ove godine, odgođene su za 2021. godinu, što je prvi put u istoriji da se Ljetnje olimpijske igre otkazuju.

Takođe, ovogodišnji teniski turnir londonski Vimbldon otkazan je zbog pandemije, prvi put posle 1945. godine. Korona virus "suspendovao" je američku NBA ligu, odložene su na neodređeno vrijeme košarkaške utakmice Evrolige i Evrokupa.

Virusom korona u svijetu je zaraženo više od 2,7 miliona ljudi a od bolesti COVID-19 preminulo je više od 192.000.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

XS
SM
MD
LG