Dostupni linkovi

Povećan broj slučajeva porodičnog nasilja na Kosovu


U martu ove godine na Kosovu je zabeleženo 169 slučajeva porodičnog nasilja (ilustrativna fotografija)
U martu ove godine na Kosovu je zabeleženo 169 slučajeva porodičnog nasilja (ilustrativna fotografija)

Priredila: Ama Zejneli

Poslednjih meseci na Kosovu je povećano porodično nasilje, pa je samo tokom proteklog vikenda (25. i 26. april) za 24 sata prijavljeno čak sedam slučajeva porodičnog nasilja.

Prema podacima policije, u martu ove godine je zabeleženo 169 slučajeva porodičnog nasilja, u februaru 151 i u januaru 161, dok je tokom prošle godine evidentirano ukupno 1.915 slučajeva.

Iz policije su takođe poslednjih dana izveštavali i o pritvaranju pojedinaca zbog porodičnog nasilja.

Direktorica UN Women Kosovo Vljora Tuzi-Nuši (Vlora Tuzi-Nushi) u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) ističe da je u prvom tromesečju ove godine porodično nasilje poraslo za 98 slučajeva u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Uzroci

Tuzi-Nuši kaže da nije poznato da li je razlog porasta nasilja pandemija COVID-19, ali navodi da postoji bojazan da žene i devojke koje su zatvorene kući sa nasilnikom misle da institucije imaju druge prioritete, kao što je javno zdravlje i pandemija, i da ne mogu da dobiju pomoć zbog nasilja u porodici.

Dodaje da ekonomska nesigurnost, zatvaranje škola, zatvaranje u kuću utiču na stres i porast slučajeva porodičnog nasilja.

"Na osnovu iskustava ranijih pandemija u drugim zemljama, uvek je bilo porasta porodičnog nasilja i posle pandemije. Žene i devojke su i posle pandemije najviše pogođene, a na to najviše deluje i siromaštvo. U većini slučajeva došlo je do seksualne eksploatacije i drugih načina nasilja i zarade od žena i devojaka", kazala je ona.

Pomoć žrtvama

UN Women Kosovo, prema rečima Tuzi-Nuši, zajedno sa Ministarstvom pravde, Policijom Kosova i agencijama Ujedinjenih nacija pruža podršku osobama koje su žrtve nasilja, te pomoć skloništima za žrtve.

Takođe je u toku izrada plana za pružanje pomoći u nekoliko oblasti, kako bi nakon COVID-19 došlo do lakše reintegracije i podrške ženama i devojkama, naročito u ekonomskom smislu.

Tuzi-Nuši navodi i kako je sprovedena i medijska kampanja u kojoj su kosovski premijer na dužnosti, te ministri zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova apelovali na žrtve nasilja da prijave slučajeve, kako bi ih uverili da su institucije posvećene radu sa njima i da će se nasilnici, bez obzira na krizu sa pandemijom, biti kažnjeni.

Zašto podaci ne pokazuju cijelu sliku?

Dnevna kompilacija slučajeva zaraženih korona virusom koje objavljuje Univerzitet Johns Hopkins je najkompletnija na svijetu, ali se oslanja na informacije koje dostavljaju vlade pojedinih država.

U mnogim zemljama postoje restrikcije o objavljivanju takvih informacija ili drugi razlozi zašto se ne želi prikazati puna slika.

Metodologija, direktnost, transparentnost i kvalitet ovih podataka može dramatično varirati od zemlje do zemlje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG