Dostupni linkovi

AŽC: Tri puta više SOS poziva žena


Nasilje nad ženama u Srbiji u porastu tokom pandemije korona virusa
Nasilje nad ženama u Srbiji u porastu tokom pandemije korona virusa

U prvih mesec dana vanrednog stanja u Srbiji tokom pandemije ostvareno je 430 kontakata sa ugroženim osobama, saopštio je Autonomni ženski centar (AŽC), organizacija koja se bavi zaštitom žena.

"U tom periodu javilo nam se tri puta više žena nego u uobičajenim okolnostima, iako u novonastaloj situaciji SOS telefon dostupan samo u prepodnevnoj smeni. Žene nam se obraćaju prvenstveno jer im nadležne institucije nisu bile dostupne i davale su im oprečne ili šture informacije", naveo je AŽC.

Prema podacima AŽC-a, 127 žena pozvalo je SOS telefon, na pravni SOS telefon stiglo je 108 poziva, realizovano je 52 onlajn konsultacije sa 36 žena žrtava nasilja i napisano devet podnesaka.

"U najvećem broju slučajeva žene su prijavljivale psihičko nasilje koje su doživljavale. Prijavljenih slučajeva fizičkog nasilja je bilo najmanje, iako njihov broj svakodnevno raste. To govori o tome da žene koje žive sa nasilnim partnerima/članovima porodice nisu u mogućnosti ili su u strahu da nasilje prijave tokom trajanja policijskog časa. One koje su prijavile nadležnim institucijama, smatraju da nisu dobile adekvatnu zaštitu jer su nasilnici bili samo usmeno upozoreni“, rečeno je iz AŽC.

Veliki broj poziva na SOS telefon za psihosocijalnu podršku i na telefon besplatne pravne podrške odnosio se na probleme nastalih u vezi sa viđanjem dece sa drugim roditeljem tokom vanrednog stanja, pa čak i zadržavanja dece od strane drugog roditelja protivno sudskoj odluci.

Delegacija Evropske unije (EU) u Srbiji opredelila je sto hiljada evra za pomoć 14.000 najugroženih žena u Srbiji, saoptšili su u AŽC, ali dodoa da zabrinjava činjenica da je odluka o tome kome će pomoć biti dodeljena prepuštena Crvenom krstu Srbije.

"Crveni krst nema i ne bi smeo da ima podatke o ženama koje su žrtve nasilja u porodici, samohrane majke i slično“, navode u AŽC.

SOS telefon 0800 100 007 otvoren je od 10 do 15 sati svakog radnog dana. SOS telefon za pravnu podršku 065 26 56 178 otvoren je od 10 do 15 časova svakog radnog dana.

XS
SM
MD
LG