Dostupni linkovi

Povećan broj poziva žrtava porodičnog nasilja u Crnoj Gori


Policajac razgovara na mobitel, ulaz u Opštinu Tuzi, 25. mart 2020. godine.
Policajac razgovara na mobitel, ulaz u Opštinu Tuzi, 25. mart 2020. godine.

Nije svaka kuća dom. Oni koji trpe porodično nasilje to znaju najbolje, poručuju iz Nacionalne SOS linije za žrtve nasilja u porodici.

Konsultantkinje koje rade na liniji, u svakodnevnom su kontaktu sa žrtvama. U martu su zabilježili 256 poziva, što je porast za 27 odsto u odnosu na februar kada je bilo 184 poziva.

Koordinatorka SOS linije, Nataša Međedović za Radio Slobodna Evropa (RSE) konstatuje da je to značajno povećanje, povezano sa preventivnim mjerama za zaštitu od korona virusa koje je 16. marta uvela Vlada Crne Gore.

Nasilnici još okrutniji

Pojašnjava da nasilnici u ovom trenutku osjećaju nadmoć i da u ovim okolnostima bivaju okrutniji kako bi izolovali i kontrolisali žrtve.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Problem je, dodaje, jer se žrtva i nasilnik sada uglavnom nalaze na istom terenu 24 sata dnevno.

"Izolacija, rad od kuće, ograničeno kretanje, nemogućnost prevoza i slično, značajno su povećali rizik od nasilja u porodici tako da su mnoge žene i djeca dovedeni u zastrašujući rizik od nasilja. Kuća postaje opasno mjesto gdje se žene osjećaju ostavljeno, izolovano i bespomoćno", rekla je Međedović.

Koje žene su najpogođenije?

"Posebno su pogođene žene sa hroničnim oboljenjima, žene sa invaliditetom, starije i one koje ne znaju kako da pronađu pomoć i da se informišu", precizirala je Međedović.

Ljiljana Raičević, koja već dvije decenije pruža utočište ženama žrtvama nasilja u Sigurnoj ženskoj kući, kaže za RSE da je trenutni period najgori otkad ona radi i da razmjere nasilja u četiri zida ne mogu ni da se naslute.

Navodi da su nedavno imali slučaj majke sa jednogodišnjom bebom koja je, nakon dojave o nasilju, odvojena od nasilnika i sprovedena u izolaciju.

Ona kaže da svakodnevno primaju pozive od žena žrtava nasilja, koje ne mogu da prime u svoje prostorije, zbog mjera za sprječavanje širenja korona virusa. Poziva nadležne da nađu način da pomognu žrtvama nasilja u novonastaloj situaciji.

"Mislim da bi trebalo da ministar unutrašnjih poslova i direktor Uprave policije pošalju poruku da će policija da postupa vrlo hitno jer je to važna poruka", poručuje Raičević.

Zašto je trenutno žrtvama još teže?

Kada žrtva pozove SOS liniju, kaže Međedović, najčešće se interesuje za ostvarenje određenih prava iz oblasti socijane i dječje zaštite, ili želi da obavi povjerljiv razgovor. Takođe, zanimaju ih i kako institucije sistema funkcionišu sada jer su mnoge od žrtava započele postupke vezane za nasilje.

To što sada institucije rade u vanrednim okolnostima, dodatni je problem za njih.

"Institucije sistema sada rješavaju samo hitne slučajeve i to je zabrinjavajuće. Mnoge žene probleme nasilja koje su pokrenule pred institucijama se vode u redovnim postupcima a svaki oni su sada zaustavljeni", pojasnila je Međedović.

RSE pitao je Upravu policije da li je u Crnoj Gori došlo do porasta nasilja otkad su uvedene privremene Vladine mjere, usljed pandemije virusa korona i koliko su prijava u martu dobili, ali odgovor nismo dobili.

Očekuje se porast poziva

"Institucije treba da pronađu nove mehanizme za zaštitu od nasilja u porodici, koje će biti usklađene sa okolnostima koje su nametnute, odnosno sa novim ograničavajućim, preventivnim mjerama. Apelujemo da olakšaju načine prijavljivanja za žrtve nasilja", poručila je ona.

Svedočenje iz Sigurne kuće: Strah, pa iščekivanje
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Kaže da svi u sistemu moraju da budu osjetljivi na problem porodičnog nasilja.

Imajući u vidu to da će Vladine mjere potrajati, ona očekuje porast broja poziva.

080 111 111 – SOS LINIJA ZA ŽRTVE NASILJA
080 111 111 – SOS LINIJA ZA ŽRTVE NASILJA

Dodala je da Nacionala SOS linija, u saradnji sa Ministarstvom rada i soijalnog staranja ovih dana promoviše broj SOS sa poukom - Nije svaka kuća dom i poručuje da žrtve nasilja imaju njihovu podršku i da ih mogu pozvati.

"Naša linija 080 – 111 – 111 je dostupna 24 sata i apelujem na sve koji imaju problem nasillja u porodici da zatraže pomoć već danas", zaključila je Međedović.

U 2019. godini Sigurnoj ženskoj kući se za pomoć obratilo 600 osoba sa iskustvom porodičnog nasilja dok je Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici zabilježila 2.661 poziv prošle godine.

Saradnja na tekstu Predrag Tomović

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG